Unele pante abrupte de pe Marte prezintă râpe cu morfologii care sugerează că au fost formate de un fluid. Climatul actual al planetei nu este favorabil topirii gheții de apă în acele locuri, iar mecanismele care implică gheața de dioxid de carbon nu explică distribuția acestor canale, potrivit g4media.ro.
O echipă de cercetători a simulat modul în care clima de pe Marte a fost diferită atunci când axa sa s-a înclinat cu diferite cantități în ultimele câteva milioane de ani.
La o înclinare de 35 de grade, calotele de gheață s-au topit parțial, crescând presiunea atmosferică, temperaturile de vară fiind mai ridicate. În aceste condiții, presiunea atmosferică ar fi fost peste punctul triplu al apei, astfel încât aceasta s-ar fi putut topi pentru a forma un lichid. Gropile de pe Marte seamănă cu canalele sculptate de apă de pe Pământ, dar ele se află mai ales la altitudini la care nu se așteaptă să existe apă lichidă în condițiile climatice actuale.
S-a sugerat că doar sublimarea gheții de dioxid de carbon ar fi putut forma râpe marțiene.
Cercetătorii au creat un model de circulație generală pentru a arăta că ravenele marțiene de cea mai mare altitudine coincid cu limita terenului care a cunoscut presiuni peste punctul triplu al apei atunci când înclinarea axei de rotație a lui Marte a atins 35°. Aceste condiții au apărut în mod repetat în ultimele milioane de ani, cel mai recent acum ~630.000 de ani. Gheața de apă de suprafață, dacă a fost prezentă în aceste locuri, s-ar fi putut topi atunci când temperaturile au crescut >273 kelvin.
Cea mai mare navă de croazieră din lume, lansată la apă pentru teste