Alarmant: 75% dintre locuitorii din mediul rural sunt supraponderali sau obezi

Potrivit Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), oamenii nu își cunosc afecțiunile, tratamentul

Un număr de 1.258 de oameni din mediul rural au beneficiat în ultimele trei luni de investigaţii medicale gratuite în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine”, organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), a informat Cezar Ieremia, preşedintele APCR, la o dezbatere pe această temă, potrivit digi24.ro.

  Potrivit acestuia, 60% dintre cei consultaţi au aflat că au diabet, unul din trei a primit recomandare de control suplimentar la cardiologie, iar 75% sunt supraponderali sau obezi.

„Problemele sunt multiple, oamenii de cele mai multe ori renunţă la tratament, cu alte cuvinte renunţă la viaţă, iată concluziile. Cifre alarmante, subdiagnosticare cronică, lipsa aderenţei la tratament şi a reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament. Mulţi pacienţi nu îşi cunosc afecţiunile şi tratamentul şi nu au idee despre posibilele complicaţii ale bolilor de care suferă. Noi considerăm că, până la urmă, oamenii din mediul rural au fost abandonaţi, neavând acces la medicul de familie, la investigaţii de specialitate. Dacă nu avem educaţie sanitară, nu vom avea nici sănătate. Trebuie să intrăm într-o minimă realitate în ceea ce priveşte prevenţia, în ceea ce priveşte tratamentul, paliaţia, tot ceea ce înseamnă sistemul de sănătate din România”, a precizat Ieremia. 

 

Adrian Streinu – Cercel, preşedintele Comisiei pentru sănătate, a propus, în condiţiile în care se constată, în multe oraşe din ţară, lipsa unui medic diabetolog sau din alte specialităţi, realizarea unui cloud virtual cu toţi medicii specialişti din România, astfel încât aceştia să poată fi contactaţi de către medicii de familie atunci când au nevoie. 

„Aţi spus că sunt oraşe care nu au nici măcar un medic diabetolog sau din alte specialităţi. Atunci, propunerea concretă ar fi să facem un inventar al tuturor doctorilor pe specialităţi în România şi să facem un cloud, doctori specialişti cărora să le repartizăm medicii de familie, în aşa fel încât fiecare medic de familie să aibă un cloud unde poate să acceseze imediat un specialist care să-i dea un răspuns util. Nu e vorba de punct de lucru fix, eu vorbesc de un cloud virtual în care să fiţi accesaţi (medicii specialişti – n.r.), primiţi informaţia, deschideţi aplicaţia şi aflaţi un răspuns”, a susţinut Adrian Streinu Cercel.

Proteste violente în Franța după uciderea unui tânăr de oamenii legii