Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) şi Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii din Camera Deputaţilor au organizat o dezbatere cu tema „Statul de drept înseamnă nicio condamnare fără probe”, la care au participat ca invitați Cristian Popescu Piedone și fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.
Fostul Ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a atenționat că timp de 14 ani s-au dat hotărâri judecătorești, fiind pronunţate condamnări, pe baza unui act care a fost declarat neconstituţional.
„În perioada în care eram ministru, s-a dat o decizie de neconstituţionalitate a unei legi, după ce 14 ani aceasta s-a aflat în vigoare. 14 ani de nedreptate pentru români. Cine ştie câţi români au suferit, judecaţi în baza unei legi neconstituţionale”, a declarat Tudorel Toader în cadrul dezbaterii. În cadrul dezbaterii au fost identificate punctele vulnerabile ale sistemului judiciar și s-au făcut propuneri pentru îmbunătățirea sistemului, discutându-se despre faptul că prezumția de nevinovăție lipsește din justiție. Experții din justiție cer ca prezumția de nevinovăție să nu mai fie doar o noțiune abstractă, subliniind faptul că mii de persoane au fost aduse în fața instanțelor fără probe, în ultimii ani justiția desfășurându-se pe micile ecrane, unde afaceriști sau politicieni au fost acuzati de procurori de fapte pe care nu le-au comis.
Prezent la dezbatere, Cristian Popescu Piedone a declarat că el a fost judecat timp de 7 ani și jumătate pentru un pseudoabuz în serviciu, pe baza unor probe false aduse la dosar.
” Eu voi fi promotorul discuțiilor pentru răspunderea magistratilor pentru că tu ești Dumneze pe pământ, sacrifici vieți”, a declarat Cristian Popescu Piedone. FACIAS a constituit un grup de lucru pentru a discuta despre neregulile din justiție și modificările care trebuie aduse în legislație pentru existența unei justiții corecte. Fostul ministru Tudorel Toader a precizat că statul de drept înseamnă respectarea exigențelor acestuia și respectarea rolului preventiv al justiției. Potrivit experților, mii de persoane au fost aduse în fața instanțelor fără probe, în unele dosare existând mii de zile de arest preventi, unele persoane fiind achitate după ce au fost lipsite de libertate. În urma dezbaterilor organizată de comisia de cercetare a abuzurilor din Camera Deputaților, s-a concluzionat că legislația are lacune, rolul camerei preliminare trebuind întărit și trebuind atrasă răspunderea magistraților. Cristian Popescu Piedone, avertisment pentru firmele din alimentația publică, depistate cu nereguli: NU VĂ JUCAȚI CU SĂNĂTATEA OAMENILOR!