Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului „Salinate de Turda” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european, potrivit digi24.ro.
„Salinate de Turda -IGP” este preparat de carne, fiind un produs afumat şi uscat, obţinut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă „mărătoare” sau „murătoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri şi culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esenţă tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept şi pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.
„Salinate de Turda – IGP ” se comercializează sub denumiri diferite în funcţie de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă şi anume: ceafă, cotlet, piept şi pulpă de porc, produsul fiind prezentat ambalat sau ca bucăţi întregi sau feliate. „În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 3 noiembrie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP), „Salinate de Turda – IGP””, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Astfel, „Salinate de Turda – IGP” se alătură celor 12 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicaţie GeograficăProtejată), Salam de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Novac afumat din Ţara Bârsei (Indicaţie Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Cârnaţi de Pleşcoi (Indicaţie Geografică Protejată), Caşcaval de Săveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salata cu icre de ştiucă de Tulcea (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Ibăneşti (Denumire de Origine Protejată), Salată tradiţională cu icre de crap (Specialitate Tradiţională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicaţie Geografică Protejată) şi Pită de Pecica (Indicaţie Geografică Protejată). În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecţiei Indicaţiei Geografice Protejate – Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău, iar în faza de opoziţie europeană, pentru dobândirea protecţiei Specialitate Tradiţională Garantată – Sardeluţă marinată. Denumirea produsului „Salinate de Turda – IGP” a dobândit protecţia pe sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.
„Toate etapele specifice procesului de producţie pentru obţinerea produsului „Salinate de Turda -IGP” se desfăşoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda şi comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoş, din judeţul Cluj.
Procesul de producţie a produsului „Salinate de Turda -IGP” cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranşare, dezosare şi alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală („mărătoare”) din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esenţă tare (rumeguş de fag), uscare timp de 20-28 de zile”, precizează Ministerul Agriculturii. Un șofer s-a răsturnat cu mașina în timp ce încerca să scape de polițiști