IPJ Alba a deschis o anchetă în legătură cu actul de vandalism ce a avut loc la cetatea dacică UNESCO de la Căpâlna. Persoane necunoscute au distrus un panou de informare, pe care a prins cu șuruburi artefacte tăiate cu flexul, potrivit ziare.com.
Incidentul a avut loc în ultima săptămână a lui octombrie, când este celebrat Halloweenul, și a fost constatat de paznicul cetății. Situl arheologic de la Căpâlna este administrat de Consiliul Județean Alba, care plătește prin Muzeul Unirii din Alba, și un paznic.
„Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba s-au sesizat, din oficiu, în legătură cu faptul că persoane necunoscute ar fi distrus, prin vopsire, un semn de orientare turistică și o bancă din lemn, aflate în proximitatea Cetății Căpâlna și ar fi montat, pe panou, mai multe obiecte metalice. În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, iar obiectele au fost ridicate, urmând să fie expertizate. În funcție de rezultatul expertizei, cercetările vor fi extinse cu privire la posibile fapte de furt și braconaj arheologic”, a transmis IPJ Alba.
Ca într-un ritual satanic panoul care cuprindea informațiile despre cetate a fost stropit cu vopsea roșie.
„Piesele au fost tăiate cu flexul și nu mai prezintă nicio valoare. Le putem arunca la fier vechi. Sunt piese dacice de mare valoare. Paznicul nostru ne-a spus că miercuri pe la ora 17.30 a văzut patru motocicliști care urcau spre Cetate, iar a doua zi a fost găsite distrugerile”, a declarat directorul Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu. Anul trecut, cetatea din comuna Săsciori a fost trecută din grija Primăriei în administrarea Consiliului Județean Alba. Mai multe licitații pentru proiectarea lucrărilor de restaurare și punere în valoare a acesteia, organizate în ultimii trei ani de Institutul Național al Patrimoniului, prin Programul Național de Restaurare, au fost anulate, din lipsă de ofertanți. Cetatea a fost ridicată în timpul domniei lui Burebista și așezată strategic la o altitudine de aproape 610 metri, având o poziţie dominantă pe Valea Sebeșului. ANSVSA: Vânzarea porcilor crescuți în gospodării, interzisă