Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica miercuri, de Sfinţii Mihail şi Gavriil. Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 826.317 bărbaţi şi 634.195 de femei. Cei mai mulţi români poartă numele Mihai – 369.155 şi Gabriel – 324.983 de persoane, potrivit stiripesurse.ro.
În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este mai venerat decât Arhanghelul Gavriil.
Oamenii spun că el poartă, uneori, cheile raiului, fiind un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor. În bisericile care poartă hramul sfinților arhangheli, există obiceiul ca fiecare credincios să primească un pahar cu vin și o felie de cozonac. În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă. Ziua de 8 noiembrie este un hotar între toamnă şi iarnă. În popor, sărbătoarea de Sfinții Arhngheli Mihail și Gavriil, din calendar ortodox 8 noiembrie, mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Tradiţia spune că între sfinţii Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi “vara iernii”, adică 3-4 zile călduţe.
De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, în sate nu se lucra deloc.
Oamenilor le era frică de Sfinții Arhangheli, despre care se spune că iau sufletele celor care mor. În popor se spune că nimeni nu știe când va muri, secretul momentului morții fiind bine păstrat de Sfinții Arhangheli. De sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavrill nu se coase, spală sau se face treabă în gospodărie. De asemenea, vocile din popor mai spun că de sărbătoarea cu cruce roșie Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, nu trebuie să te cerți cu nimeni. Lumânările care se aprind la biserică în ziua de 8 noiembrie sunt considerate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor. Aceste lumânări “ţin de lumină” în lumea de dincolo. Se aprind însă lumânări şi pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriţi de rele şi năpaste. Numele şi imaginea ministrului Economiei, folosite în încercări de fraude online