Pensiuni și vile pe Valea Prahovei și Brașov, construite în baza unei autorizații false

Actele au fost întocmite de o persoană care nu avea calitatea de arhitect.

Arhitect
Arhitect sursa foto pixabay

Zeci de persoane care au dorit să-și construiască vile, pensiuni, spații comerciale în zona de munte a județelor Prahova și Brașov au fost înșelați de un fals arhitect. El a realizat întreaga documentație tehnică necesară pentru obținerea autorizațiilor de construcție aplicând pe documente o ștampilă falsă, potrivit ziare.com.

O parte dintre proiecte au primit autorizație de construcție, deși actele fuseseră întocmite de o persoană care nu avea calitatea de arhitect. Nu este un caz izolat.

Recent, Ordinul Arhitecților Români (OAR) a descoperit că pe documentația construirii unui bazin olimpic de înot în Ploiești, este aplicată o ștampilă a unui fals arhitect. Proiectul este derulat de Primăria Municipiului Ploiești. Escrocul de pe Valea Prahovei a fost dat în vileag de angajați ai Primăriei Sinaia.

Ei au lansat un avertisment public cu privire la această situație din primăvara anului 2021.

 „Facem cunoscut publicului numele domnului Hurdubelea Petre Silviu care pretinde dreptul de semnătură ca arhitect. Acesta a semnat mai multe documentaţii pentru autorizarea de construcţii în ultimii ani folosind datele de identificare ale altei persoane. Falsul a fost descoperit astăzi de către Arhitectul Şef al Oraşului Sinaia în colaborarea cu Inspectoratul de Stat în Construcţii Prahova. Care au solicitat verificarea acestuia de care Ordinul Arhitecţilor din România în urma unor suspiciuni în legătură cu o documentaţie de urbanism depusă la sediul nostru. Îi mulţumim colegei noastre pentru profesionalismul şi responsabilitatea cu care a acţionat. Lansăm acest avertisment public deoarece există posibilitatea ca mai mulţi cetăţeni să fie expuşi, fără voia lor, unui act de fraudă”, menționa Primăria Sinaia.

 Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia.

Petre Hurdubelea a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, folosirea instrumentelor false (790 acte materiale), exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul se află în faza de judecată pe fond la Judecătoria din Sinaia. Cu ocazia elaborării documentației tehnice, Hurdubelea a exercitat fără drept profesia de arhitect. El a falsificat înscrisuri și a aplicat pe acestea impresiunea unei ștampile cu cerneală roșie, format pătrat, având inscripția ”ORDINUL ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA – Arhitect cu drept de semnătură”, peste care a aplicat semnătura sa. Astfel a creat aparența legalității calității sale de arhitect cu drept de semnătură, înscris în Tabloul Național al Arhitecților, au arătat procurorii în actele de acuzare. Oxigen descoperit în atmosfera planetei Venus