Un grup de oameni de știință de la Centrul UC Davis din Statele Unite, a făcut o descoperire revoluționară. Experții au anunțat că au găsit un ”comutator ucigaș” care poate declanșa moartea celulelor cancerului, potrivit ziare.com.
Receptorul, numit CD95, ar putea îmbunătăți eficacitatea terapiilor bazate pe imunologie
Un receptor este o proteină din interiorul unei celule care primește și transmite semnale. Receptorii CD95 – denumiți și Fas – au câștigat porecla de „receptori de moarte”. Acest lucru deoarece trimit un semnal care determină „autodistrugerea” celulelor canceroase, au comunicat cercetătorii americani. „Eforturile anterioare de a viza acest receptor nu au avut succes. Dar acum că am identificat acest epitop (țintă), ar putea exista o cale terapeutică pentru a viza Fas în tumori”, a declarat Jogender Tushir-Singh, profesor asociat la Departamentul de Microbiologie de la Universitatea Davis California.
Experții speră că viitoarele medicamente împotriva cancerului ar putea stimula activitatea acestor receptori CD95.
Astfel s-ar crea o nouă armă împotriva tumorilor canceroase, care au fost tratate cu intervenții chirurgicale, chimioterapie și radiații. Terapiile bazate pe imunologie, cum ar fi terapia cu celule T CAR (receptor de antigen himeric), s-au arătat promițătoare pentru un subgrup de pacienți.
Ele au avut o eficiență limitată împotriva multor tipuri de cancer.
„În ciuda succesului decent în tumorile lichide, cum ar fi cancerele cu spectru leucemic, remisiunea pe termen lung rămâne cea mai mare provocare pentru terapiile cu celule T CAR. „Studiul nostru oferă o soluție cuprinzătoare și potențială pentru a transforma succesul slab al terapiilor CAR-T în terapii pentru tumori solide cu potențial succes”, a declarat Tushir-Singh. „Comutatorul ucigaș” recent descoperit ar putea opri celulele tumorale. El ar putea contribui la eficientizarea imunoterapiilor – „un potențial pumn împotriva tumorilor”, se arată în comunicat. Cercetătorii în domeniul cancerului se pot întoarce și să colecteze mostre de tumori umane din studiile clinice și să efectueze noi analize în lumina acestor constatări. „Este evident că succesul terapiei CAR-T se bazează pe uciderea în afara țintei de către Fas”. Ministerul Educației alocă fonduri școlilor care elaborează proiecte de prevenire a violenței