Aproximativ de cinci ori mai mulţi oameni riscă să moară ca urmare a efectelor căldurii extreme în următoarele decenii, avertizează experţii internaţionali, potrivit ziare.com.
Ei au atras atenţia asupra faptului că „sănătatea umanităţii este în mare pericol” în cazul în care nu sunt luate măsuri împotriva schimbărilor climatice.
În scenariul unei încălziri globale de 2 grade Celsius până la sfârşitul secolului (se preconizează că aceasta va atinge 2,7 grade Celsius până în 2100), numărul deceselor anuale asociate căldurii va creşte cu 370 de procente până în 2050. Acest lucru este o multiplicare de 4,7 de ori, potrivit ediţiei din 2023 a unui document de referinţă publicat anual de jurnalul medical The Lancet. Canicula este doar una dintre ameninţările la adresa sănătăţii umane care decurg din utilizarea în creştere a combustibililor fosili.
Secetele mai frecvente, care expun milioane de persoane riscului de foamete, ţânţarii care călătoresc din ce în mai departe şi transportă boli infecţioase, dar şi sistemele sanitare aflate sub presiune sunt printre celelalte pericole evidenţiate în acest raport.
Emisiile de carbon asociate producţiei de energie au atins noi cote anul trecut, avertizeaza autorii raportului. Ei au subliniat subvenţiile şi investiţiile încă masive ale guvernelor, întreprinderilor şi băncilor în combustibili fosili care alimentează încălzirea. În 2022, locuitorii au fost expuşi la, în medie, 86 de zile cu temperaturi potenţial fatale, conform „numărătoarei inverse” din Lancet. Numărul persoanelor peste 65 de ani care au murit din cauza căldurii a crescut cu 85 de procente între 1991-2000 şi 2013-2022, potrivit raportului.
În scenariul unei încălziri de 2 grade Celsius până în 2100, impactul asupra sănătăţii umane ar depăşi numărul de decese în exces (supramortalitate)
Conform previziunilor, circa 520 de milioane de oameni ar fi afectaţi de insecuritate alimentară moderată sau severă până la jumătatea secolului. Cu două săptămâni înainte de cea mai importantă Conferinţă a Părţilor ( COP) de la Acordul de la Paris, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a avertizat că angajamentele actuale ale ţărilor conduc la o scădere cu 2 procente a emisiilor între 2019 şi 2030. Acest lucru este departe de cele 43 de procente recomandate pentru limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius în raport cu valorile din perioada preindustrială. O alimentaţie mai sănătoasă, responsabilă de o cantitate mai mică de dioxid de carbon, ar putea preveni până la 12 milioane de decese anual. Astfel s-a reduce în acelaşi timp emisiile asociate producţiei de produse lactate şi de carne roşie cu 57 de procente. Percheziţii la traficanții de droguri din Alba