Ministrul Mediului: După introducerea sistemului de garanţie-returnare se va plăti garanţie doar pentru ambalajele care au imprimată pe etichetă sigla SGR

Ministrul estimează că până în vara viitoare pe rafturile magazinelor se vor afla doar ambalaje reciclabile.

Sticle
Sticle sursa foto pixabay

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că după introducerea sistemului de garanţie-returnare cumpărătorii vor plăti garanţie doar pentru ambalajele care au imprimată pe etichetă, alături de codul de bare, sigla SGR, potrivit ziare.com.

Ministrul estimează că până în vara viitoare pe rafturile magazinelor se vor afla doar ambalaje reciclabile.

 ”E important să înţelegem că vom plăti garanţie doar pentru ambalajele din SGR, cu acel logo. Pentru că vor circula, în paralel, vechile stocuri. Pe măsură ce acele stocuri vor fi epuizate, în locul lor vor apărea pe raft ambalajele cu sigla SGR. (…) Pe etichetă, lângă codul de bare, va fi şi acest logo. Va fi menţionat faptul că este un ambalaj cu garanţie. Iar în acel moment cetăţenii vor şti că trebuie să plătească o garanţie pentru ambalajul respectiv. Dar şi că pot primi înapoi aceşti bani”, a declarat ministrul Mediului.

El a precizat că, pentru ambalajele din loturile vechi, care nu au sigla SGR, nu vor fi plătite garanţii

 ”Este foarte posibil ca, pentru anumite băuturi şi în funcţie de stocurile fiecărui producător, perioada de epuizare să fie de câteva zile sau săptămâni. Pentru sucurile fresh, perioada e mai scurtă. Pentru un produs cum e apa îmbuteliată, există posibilitatea să vedem acest produs mai târziu pe raft.

Nu e nicio tragedie, să spun aşa. Oricum sistemul are nevoie de puţin timp pentru a se aşeza. Din experienţa altor ţări ştim că în prima lună o să avem mai puţine, în a doua mai multe. Iar în a treia şi mai multe şi tot aşa”, a explicat ministrul Mediului. Mircea Fechet a spus că, în vara anului viitor, la finalul lunii iunie, se aşteaptă ca toate ambalajele reciclabile să poarte sigla care arată că trebuie plătită garanţie şi că ambalajul poate fi returnat.

 El a precizat că ambalajele din plastic de la 100 de mililitri la 3 litri, exceptând cele din ulei, cosmetice şi lapte, vor putea fi reciclate.

Vor putea fi duse la reciclat ambalajele din sticlă şi cele din aluminiu. ”Nu este necesară spălarea. Este în schimb obligatoriu să fie intact, să nu fie presat sau turtit, să aibă eticheta (…) şi să fie, bineînţeles, golit de conţinut”., a declarat ministrul. Aparatele vor primi şi ambalajele fără capac, dar: ”Ideal ar fi să şi avem capacul” . Aparatele pot citi şi ambalajele care nu au formă. ”Eu cred că la anul, când vom merge să facem campanii de ecologizare, vom găsi mai puţine decât anul trecut. Pentru că o persoană care aruncă un astfel de PET pe jos, cred că şansele ca acel ambalaj să fie ridicat şi reciclat de altă persoană sunt destul de mari”, a susţinut ministrul. Percheziții de amploare ale DIICOT la nivel național, în dosare de criminalitate organizată