Ţigările şi tutunul sunt cele mai traficate produse de contrabandă la frontiera cu Ungaria, 95% dintre traficanţi fiind români. De la începutul anului au fost confiscate astfel de produse în valoare de peste 11 milioane de lei doar în judeţele Arad şi Bihor, potrivit g4media.ro.
Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, care are în competenţă frontiera cu Ungaria din judeţele Arad şi Bihor, de la începutul acestui an, din categoria celor mai traficate produse de contrabandă, a fost confiscată cantitatea de 17.214.520 ţigarete şi 14,8 kilograme de tutun de narghilea, în valoare totală de 11.390.000 lei
„Persoanele cercetate în cauzele penale din sfera contrabandei, înregistrate în zona de competenţă a I.T.P.F. Oradea, sunt de cetăţenie româna în proporţie de 95%. În acest an, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul I.T.P.F. Oradea au întocmit 17 dosare penale vizând comiterea unor infracţiuni din sfera contrabandei”, arată sursa citată.
Comparativ cu anul 2022, autorităţile de frontieră au constatat că se menţine numărul de cazuri de contrabandă, diferind tipul bunurilor traficate. Dacă în perioada similară a anului 2022 a fost reţinută cantitatea totală de 23.613 kilograme de tutun de narghilea, 58 kilograme de tutun vrac şi 624.800 ţigarete, în acest an au fost confiscate 17.214.520 ţigarete şi 14,5 kilograme de tutun de narghilea.
Cea mai mare captură de ţigări de contrabandă a fost făcută, la frontiera de vest, la finalul lunii noiembrie.
Peste 1.100 de baxuri de ţigări, în valoare de aproximativ 7.000.000 de lei, au fost descoperite într-un TIR condus de un român, verificat în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II. Conform documentelor de însoţitoare a mărfii, autocamionul circula pe ruta Germania – Republica Moldova şi ar fi trebuit să fie încărcat cu hârtie.
Poliţia de Frontieră precizează că sintagma „contrabandă la frontiere” se referă la trecerea ilegală peste graniţă a unor mărfuri interzise la deţinere sau pentru care există obligativitatea deţinerii unor autorizaţii speciale. Sau se referă la mărfuri sustrase de la plata accizelor/taxelor vamale (armament, explozibil, medicamente, substanţe interzise, ţigări şi produse din tutun, alcool etc.). Germania prelungeşte controalele la granițele cu Polonia, Cehia şi Elveţia după 15 decembrie