USR pare să-și dorească în continuare impozitarea pensiilor speciale cu 90%. O idee care tot umblă prin spațiul public de ceva vreme. Ne-o dorim cu toții, par să și-o dorească și cei din USR. Cât de realizabilă e, rămâne de văzut. Mai ales judecând după faptul că majoritatea demnitarilor trecuți de prima tinerețe beneficiază de astfel de pensii speciale. În contrapartidă, cei de la USR sunt majoritar foarte departe de vârsta de pensionare, ceea ce mă face să mă întreb care ar fi părerea lor dacă media vârstei ar fi alta în USR.
„Am avut o primă discuţie cu liderii celorlalte grupuri parlamentare despre subiectul spinos al pensiilor speciale şi, în speţă, impozitarea acestora. Noi, grupul USR, am avut prima iniţiativă de desfiinţare a pensiilor speciale din legislatura aceasta. Ea a fost contopită cu un proiect care a fost declarat, mai apoi, neconstituţional de către CCR şi aşa că am revenit cu un proiect de impozitare a pensiilor speciale. Există mai multe astfel de proiecte în moment acesta pe rol, dintre care unul este al nostru, care prevede impozitarea cu 90% a acestor pensii speciale peste un prag”, a spus Năsui, la Parlament.
Cu toate astea, se pare că cei din UDMR și PRO România n-ar pune piedici – spun cei de la USR
„Discuţiile din cadrul Comitetului liderilor au gravitat mai degrabă pe ideea dacă să fie taxate şi pensiile contributive şi cele speciale. Noi ne-am afirmat dorinţa ca această impozitare să se aplice numai pensiilor speciale. Până la urmă statul a făcut o greşeală când a constituit acest sistem dublu de pensii, nu ar trebui să sufere şi ceilalţi care sunt în sistemul public contributiv în momentul în care reparăm această greşeală. Dar există argumentul constituţionalităţii că, dacă nu aplici pe toate pensiile, ar putea să fie neconstituţional. Este o discuţie aici. Vom mai avea o discuţie săptămâna viitoare. Noi, cei de la USR, sprijinim ca toate pensiile peste un anumit prag să fie impozitate cu 90%, practic o impozitare foarte mare (…) în aşa fel încât să reducem acele decalări imense care există în prezent. (…) Am propus pragul de 5 pensii minime, pensia minimă fiind de 704 lei, deci practic peste 3.500 lei să fie această impozitare. Putem negocia pragul. Ideea este să nu existe aceste pensii astronomice. Una dintre propunerile făcute de liderul PSD – să fie un singur proiect pe care să îl semnăm cu toţii, ca să nu fie victoria unui singur partid, referirea era cumva la USR. Până la urmă pe noi ce ne interesează nu este cine îşi arogă meritele, ci să se facă acest lucru”, a mai menţionat Năsui.
Citește și: Băsescu consideră că mărirea pensiilor e crimă