Microsoft face încă un pas înainte, înlocuind jurnaliştii de ştiri cu programe cu inteligenţă artificială. Momentan este vorba doar de câteva zeci de jurnaliști. Compania Microsoft, copilul lui Bill Gates, va înlocui jurnaliștii care lucrează acum pentru site-ul său, MSN, cu un sistem automatizat de selectare a știrilor. Cu alte cuvinte, temerile unora se cam adeveresc.
Partea bună: Microsoft face o singură investiție, o singură dată. Nu vor mai fi plăți lunare.
Motivul principal pentru care compania ar disponibiliza jurnaliștii ar fi o ”reevaluare a afacerilor”.
”Ca toate companiile, ne evaluăm afacerea la intervale regulate. Asta poate duce la creșterea investițiilor în anumite domenii și, din când în când, la o recalibrare a altora. Aceste decizii nu sunt rezultatul actualei pandemii”, dă asigurări Microsoft.
Adică bani. O revoluție în evoluție, bani și ceva dezumanizare pentru ca oamenii să trăiască ceva mai ușor. Nu toți, unii.
Partea mai puțin bună:
Potrivit Seattle Times, 50 de jurnaliști colaboratori își vor pierde slujbele până la sfârșitul lunii iunie. Va fi păstrată însă o echipă de jurnaliști angajați cu contract de muncă.
„Te demoralizează când te gândești că mașinile ne pot înlocui, dar aici am ajuns”, a declarat unul dintre angajații care va rămâne fără locul de muncă.
Urmează, practic, un concediu din cauză de prea multă evoluție. Un concediu care a cam fost prezis și temut de mulți. Definiția jurnalismului este simplă și clară: activitatea de a strânge, a analiza, a verifica și a prezenta informații referitoare la evenimentele curente, incluzând tendințe, rezultate și persoane. Și da, este interesant că nu se spune exact cine sau ce poate realiza activitatea. Poate fi om și, la fel de bine, poate fi robot. Noua definiția a jurnalismului ”robotizat” va fi ceva mai clară.
Ce se omite însă, e fix partea care face jurnalismul ”ascultabil” sau ”citibil”. Și aici e doar intervenția umană. Nota personală. Diferența dintre noi. Sau faptul că preferăm un anume om, un anume stil, o anume scriitură sau părere. Probabil asta va rămâne singura acțiune pe care un robot nu o va putea face.
Deocamdată.
Citește și: Sclavia modernă în țara tuturor posibilităților