USR își dorește extinderea votului prin corespondență, după cum a declarat chiar astăzi parlamentarul USR, Stanciu Viziteu, inițiatorul proiectului. Dacă este să judecăm acest proiect la rece, putem constata faptul că ideea nu e rea deloc, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus. Alegerile trebuie, în mod evident, să se întâmple. Cu toate astea, trebuie să ținem cont și de sănătatea noastră, a tuturor. Iar votul prin corespondență pare să fie soluția să „împăcăm și capra și varza”.
„Fac un apel la celelalte grupuri politice să susţinem împreună votul prin corespondenţă la alegerile locale. Anul acesta avem în faţă două rânduri de alegeri, în condiţiile în care primul val al epidemiei cu noul virus chinezesc nu a dispărut încă şi în condiţiile în care experţii vorbesc despre posibilitatea de a avea în toamnă un val doi. Acest lucru i-ar putea face pe români să se teamă să vină la vot, ceea ce ar genera cea mai scăzută prezenţă la alegerile locale din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm şi la faptul că vom avea aceste alegeri într-un singur tur de scrutin, există posiblitatea să avem alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie. De aceea, trebuie să găsim o formulă pentru extinderea drepturilor românilor de a vota prin corespondenţă, inclusiv la alegerile locale”, a declarat, la Palatul Parlamentului, Stanciu Viziteu, parlamentarul USR care a inițiat proiectul.
Parlamentar USR: „E adevărat, sistemul a fost testat doar pentru diaspora”
„Votul prin corespondenţă a fost deja testat cu succes în România. (…) E adevărat, sistemul a fost testat doar pentru diaspora, însă el poate fi replicat fără probleme şi la alegerile locale din acest an. Dacă el a funcţionat în zeci de ţări din diaspora, cu atât mai uşor va fi implementat la Brăila, la Arad, la Bucureşti sau la Bacău. Nu doar românii cu probleme medicale se pot bucura de extinderea dreptului de vot. Există sute de mii de români care ar dori să voteze dar care în ziua votului sunt plecaţi din localitatea de domiciliu, sunt în delegaţie, în concediu sau la studii. Toţi aceştia au însă aceleaşi drepturi ca cetăţeni ai respectivei comunităţi, iar drepturile lor trebuie respectate. Esenţa democraţiei înseamnă ca fiecare om dintr-o comunitate să poată să îşi exercite votul, iar datoria noastră este să facem acest lucru posibil”, a adăugat parlamentarul USR.
Citește și: Tăriceanu cel plin de tâlc, despre „rabinul” Orban