Imagini spectaculoase cu 19 galaxii spirale, surprinse de telescopul James Webb 

Galaxiile spirale sunt vecine cu Calea Lactee

Galaxii
Galaxii sursa foto pixabay

Mai multe imagini surprinse de telescopul James Webb arată în detalii remarcabile 19 galaxii spirale care se află relativ aproape de Calea Lactee, oferind noi indicii despre formarea stelelor, precum și despre structura și evoluția galaxiilor, potrivit digi24.ro.

Cea mai apropiată dintre cele 19 galaxii se numește NGC5068, și se află la aproximativ 15 milioane de ani lumină de Pământ.

Cea mai îndepărtată dintre ele este NGC1365, la aproximativ 60 de milioane de ani lumină de Pământ. Galaxiile spirale, care seamănă cu niște roți enorme, sunt des întâlnite în spațiu, Calea Lactee fiind una dintre ele. „Aceste date sunt importante, deoarece ne oferă o nouă viziune asupra celei mai timpurii faze de formare a stelelor”, a declarat astronomul Thomas Williams de la Universitatea din Oxford.

„Imaginile nu sunt doar uimitoare din punct de vedere estetic, ci spun și o poveste despre ciclul de formare a stelelor”, a declarat astronomul Janice Lee de la Institutul de Știință al Telescopului Spațial din Baltimore.

„Folosind Hubble, am vedea lumina stelelor din galaxii, dar o parte din lumină a fost blocată de praful galaxiilor. Această limitare a făcut dificilă înțelegerea unor părți ale modului în care o galaxie funcționează ca sistem.

Cu ajutorul lui Webb putem vedea prin acest praf pentru a observa stelele în spatele și în interiorul prafului”, a declarat astronomul Erik Rosolowsky de la Universitatea din Alberta.

Un lucru care pare să fie evident din aceste 19 imagini ale galaxiilor spirale este că galaxiile par să crească din interior spre exterior. Acest lucru înseamnă că nașterea stelelor începe în inima galaxiilor, apoi radiază spre exterior prin acele brațe spirale. Acest lucru înseamnă că, cu cât o stea este mai departe de miezul unei galaxii, cu atât este mai probabil să fie relativ tânără. Cel mai bătrân urs brun din România a murit