Laura Codruța Kovesi a vorbit de curând despre importanța Biroului Procurorului Public European. În opinia acesteia, menținerea ideii de stat de drept este foarte importantă în contextul insituției pe care o reprezintă, astfel că este nevoie de procurori curați, de analiști și de personal auxiliar detașat de interesele unora sau ale altora.
„Crearea Biroului Procurorului Public European (EPPO – n.r.), care sperăm să devină operaţional la sfârşitul lui 2020, este un pas important în această direcţie, având potenţialul de a schimba complet paradigma în domeniul justiţiei penale. Pentru a-şi îndeplini pe deplin misiunea, EPPO va trebui să fie total independent, să acţioneze doar în interesele UE, fără a primi comenzi de la autorităţile europene sau naţionale”, a spus procurorul-şef european, Laura Codruța Kovesi.
Kovesi: „trebuie să aibă suficienţi procurori delegaţi, analişti, anchetatori financiari şi angajaţi auxiliari”
„Cooperarea între Biroul Procurorului Public European şi statele membre non-participante, precum şi ţările terţe, va reprezenta o altă provocare. O altă provocare semnificativă, mai urgentă, va fi garantarea că EPPO are suficiente resurse pentru a-şi îndeplini rolul. Dacă vrem ca Biroul Procurorului Public European să poată investiga cu succes infracţiunile tot mai sofisticate şi să aducă valoare adăugată la cadrul de lucru existent, trebuie să aibă suficienţi procurori delegaţi, analişti, anchetatori financiari şi angajaţi auxiliari europeni pentru a procesa şi analiza toate informaţiile care vor veni, pentru a investiga fluxurile de bani complexe şi volumele uriaşe de date şi pentru a folosi tehnici investigative sub acoperire”, adaugă Kovesi.
Citește și: Klaus Iohannis: „PSD a încercat să pună piciorul pe justiție!”