Covasna ar putea fi multe, dacă oamenii ar încerca, ar păstra și ar respecta ceea ce trebuie respectat. Și nu este vorba doar de Covasna. Se aplică oricărui județ și oricărui colț din România. Am fost mereu adepții zicalei ”avem o țară frumoasă, păcat de cei care o locuiesc”.
Personal, am considerat mereu că nu există județ frumos, și județ mai puțin frumos. Că unele locuri merită să fie vizitate, și altele nu. Dacă îți place să călătorești, dacă ai timp și răbdare, poți găsi ceva frumos oriunde, orice punct cardinal ai urma.
Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Turistică, Gruman Robert, resuscitează turismul în Covasna. Și nu doar atât. E un pas mare, ținând cont de restricții și de amenințarea unui nou val de infectări. Și de greutatea cu care turismul românesc înaintează în această perioadă.
”Azi am relansat turismul în judeţul Covasna prin campania «Visit Covasna Safe Place», peste 60 de unităţi de cazare din judeţul nostru au introdus măsuri de siguranţă atât pentru proprii angajaţi, cât şi pentru turişti şi au primit acest certificat că sunt un loc sigur, sunt un loc safe.
Suntem încrezători că judeţul Covasna poate fi un câştigător al relansării turismului din România. Avem aceste conace şi castelele care reprezintă o atracţie turistică şi din care am şi creat brandul turistic al judeţului – «Covasna, ţinutul conacelor».
Bineînţeles, avem turism rural, foarte multe pensiuni, avem şi staţiunile Covasna şi Balvanyos, există foarte multe locuri de vizitat. Suntem un judeţ mic, dar merită descoperit pentru că avem foarte multe de oferit turiştilor”, a declarat Gruman Robert.
Trăim o criză care a afectat turismul la nivel mondial. Trăim o perioadă în care ”acasă” a devenit cel mai sigur loc. Și trăim anul în care am anulat vacanțe, excursii și posibilitatea de a explora un loc nou. Chit că e un drum în țară sau în străinătate.
Nu se știe cu exactitate dacă prețurile vor rămâne aceleași de anul trecut. Sau dacă vor crește, invers proporțional cu numărul de turiști. Și nici nu se poate face o statistică a numărului de turiști. Totul rămâne la stadiul de speculații. Și o expectativă care devine din ce în ce mai apăsătoare, odată cu venirea verii.
Despre comerț și prețuri, știe mai multe vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Laszlo Endre:
”Am recomandat unităţilor de cazare să nu mărească preţurile, dar nici să nu facă reduceri foarte mari ca să nu intre într-o spirală negativă. Deci, după părerea mea, cred că vor înţelege că, mai ales în situaţia actuală, o creştere a tarifelor nu poate să genereze un volum mai mare de turişti.
Dar trăim într-o economie de piaţă, trebuie să studieze cheltuielile şi peste două-trei luni se poate să se gândească la o tendinţă pozitivă sau negativă, dar, oricum, nicicum în perioada asta nu recomandăm mărirea tarifelor”.
Sunt multe de văzut în Covasna, la fel cum sunt multe de văzut în fiecare colț de Românie. Sunt mulți care speră să viziteze, la fel cum sunt mulți care speră că vor putea oferi locuri de cazare.
Chiar sunt curioasă câți vor urma exemplul celor din Covasna și vor crea, în această perioadă de totală nesiguranță, locuri ”safe”. Atât pentru vizitat, cât și de cazare. Ținând cont de faptul că pare puțin mai dificil să ne facem vacanțele în străinătate, de ce nu am profita de acest moment pentru a (re)descoperi România?
Citește și: Semne bune Vela are: 3 miliarde de lei pentru ”Viziune 2020”