Liderul USR, Dan Barna nu prea știe ce să facă. Ar vota prelungirea stării de alertă, că doar băiat rău nu e, însă în realitate, dacă e să-l întrebi, adevărul e că Barna nu prea vede utilitatea prelugirii acesteia. Așadar, se mai gândește, mai cântărește, timp în care pune câteva condiții guvernului, astfel încât măcar să aibă certitudinea că a încercat să rezolve situația. Că doar nu-i frumos să zici „nu” așa din prima, ca cei de la ALDE, ori cei de la PSD.
„Dinspre Guvern şi dinspre Palatul Cotroceni ni se spune că starea de alertă ar urma să fie prelungită.(…) Poziţia USR este aceea că decizia privind prelungirea sau nu a stării de alertă depinde foarte mult de datele pe care Guvernul le va prezenta în susţinerea unei eventuale solicitări de prelungire a acestei stări de alertă. În momentul de faţă, din datele pe care le avem până acum, se poate sau există posibilitatea de prelungire a acestei stări de alertă în anumite locuri. Există foarte multe zone în ţară, localităţi, municipii, zone foarte mari, unde prelungirea acesteia nu se justifică, cel puţin pe datele pe care le cunoaştem. De aceea, dacă Guvernul solicită acest lucru, aşteptăm să vină cu nişte date foarte concrete, cu nişte rezultate de testare care să justifice această poziţie. În acel moment, USR va putea să decidă dacă va susţine sau nu prelungirea stării de alertă”, a spus Barna la Palatul Parlamentului.
Astfel, nesigur de necesitatea prelungirii stării de alertă la nivel național, Barna spune că „la nivel naţional, în momentul de faţă, pe datele curente, nu par să existe temeiuri”.
„Starea de alertă ar putea fi prelungită acolo unde se justifică, dar la nivel naţional, în momentul de faţă, pe datele curente, nu par să existe temeiuri. (…) În proiectul de lege care urmează să fie adoptat cu privire la această prelungire ar trebui să existe posibilitatea ca la nivelul unor localităţi, nu doar la nivelul regiunilor ţării, în locuri punctuale, să fie menţinută această situaţie, dacă este cazul.(…) Toate aceste măsuri trebuie luate cumva integrat pe situaţia reală epidemiologică pe care o avem într-un loc sau altul. Purtarea măştii la nivel naţional, în toate locurile şi în localităţi unde sunt două-trei cazuri active sau nu mai este niciun caz activ, nu e totuşi rezonabil. Toate măsurile, inclusiv cea privind purtarea măştii, trebuie integrate în contextul datelor legate de cazurile active reale, numărul de testări, pentru că dacă scade numărul de testări e posibil să avem şi o falsă percepţie de siguranţă. În ultima perioadă am văzut o reducere a numărului de informaţii privind testarea”, a menţionat Barna.
Citește și: PSD poartă haine roșii, iar Violeta Alexandru se îmbracă-n negru