Interdicție la condus de maxim 10 ani pentru șoferii care au alcoolemia peste 0,8 mg/l în sânge sau sunt drogați

Legea urmează să intre în vigoare după ce este semnată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Sofer
Sofer sursa foto pixabay

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor rămâne până 10 ani fără permis auto, pe lângă condamnarea penală, potrivit ziare.com.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive

Scopul este îmbunătăţirea cadrului normativ din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Adoptată în unanimitate de către deputați, propunerea a fost votată cu majoritate în Senat pe 11 decembrie 2023.

Noua lege prevede o interdicție de a conduce de până la 10 ani pentru şoferii prinşi cu alcoolemie mai mare de 0,80 mg/l alcool pur în sânge sau sub influența substanțelor psihoactive.

Potrivit legislației actuale, șoferii prinși la volan cu alcoolemie mai mică de 0,40 mg/l în aerul respirat primesc o amendă contravențională, iar dreptul de a conduce se supendă pentru o perioadă de 90 de zile. Dacă alcoolemia în aerul respirat pare a fi mai mare, se recoltează probe biologice, iar conducerea unui autovehicul cu peste 0,80 mg/l alcool pur în sânge devine infracțiune și este pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. Legea urmează să intre în vigoare după ce este semnată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Bărbat ucis în bătaie de doi tineri lângă Piaţa Crângaşi din Capitală