Amenzi de la 1 iunie pentru nerespectarea sistemului RO e-Factura 

Peste 140 de milioane de facturi au fost înregistrate în sistemul RO e-Factura până la sfârșitul lunii mai

e Factura
e Factura sursa foto MInisterul de Finante

De sâmbătă, 1 iunie, transmiterea facturilor în sistemul electronic al Fiscului în maximum cinci zile lucrătoare este obligatorie, reamintește Ministerul Finanțelor. Nerespectarea termenului poate duce la amenzi mari, potrivit ziare.com.

Până la finalul lunii mai, peste 140 de milioane de facturi au fost înregistrate în sistemul RO e-Factura, conform Ministerului Finanțelor.

De la începutul anului și până la finalul primăverii a fost instituită o perioadă de grație pentru nefolosirea sistemului. Amenzile diferă în funcție de statutul plătitorului de taxe. Astfel, Legea 296/2023 prevede că sancționarea contribuabililor care nu încarcă facturile în cel mult cinci zile lucrătoare de la data-limită pentru emitere se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice. Inițial, perioada în care nu se aplicau amenzi a fost definită în lege ca 1 ianuarie – 31 martie, dar oficialii statului au extins termenul până la 31 mai, pe fondul mai multor probleme de funcționare și al nevoii de adaptare a persoanelor fizice și juridice.

Trei femei din Ploiești, acuzate că agresau copii cu dizabilităţi