„1924 de persoane au reprezentat urgențe cod roșu – cazuri foarte grave – și cod galben – cazuri grave. În 48 de ore, 315 persoane au avut nevoie de ambulanță în loc public, fiind vorba de o creștere a acestor situații cu 38,77%. 57 de persoane au avut lipotimii, stări de leșin, iar 23 și-au pierdut conștiența din cauza căldurii. Altele s-au expus voluntar la soare și au făcut insolație”, a declarat managerul instituţiei Alis Grasu, potrivit digi24.ro
Cardiologul Florin Mitu afirmă că, în această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să îşi adapteze medicaţia în funcţie de aceste modificări ale temperaturilor de vară
Ea recomandă tuturor atenţie sporită la efortul fizic, mai ales în cazul agricultorilor. „În primul rând, în perioada caniculei trebuie să ştie orice persoană care are afecţiune cardiovasculară sau care are nişte factori de risc să evite orele de vârf în care expunerea solară este foarte mare. Mă refer aici între orele 10,00 – 11,00 şi 16,00 – 17,00, când temperaturile sunt excesiv de ridicate şi riscul de insolaţie este foarte mare.
Pe de altă parte, sunt persoane care au diferite comorbidităţi. Mă refer aici la pacienţii cu diabet zaharat, pacienţii cu complicaţii cardiovasculare, accidente vasculare, care au suferit diferite intervenţii cardiace. Aceşti pacienţi trebuie să fie atenţi în special la valorile tensiunii arteriale care trebuie controlate, pentru că în perioada caniculei şi prin vasodilataţie putem avea variaţii tensionale, atât creşteri, dar şi scăderi de tensiune arterială”, a declarat Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iaşi.
Conform acestuia, hidratarea are un rol major. În această perioadă, este recomandat consumul a 2 – 4 litri de apă sau ceai
„Hidratarea trebuie adecvată în funcţie de profilul pacientului, pentru că fiecare bolnav are anumite recomandări. Uneori însă trebuie limitată această hidratare. Spre exemplu, la pacientul cu insuficienţă cardiacă gravă, decompensat, aportul excesiv de lichide poate să accentueze simptomele. Deci această hidratare trebuie puţin diferenţiată în funcţie de bolile pe care le are fiecare bolnav în parte.
Trebuie să fim atenţi la minerale, la adăugarea în alimentaţie în special de crudităţi care să aducă potasiu, să aducă magneziu, care sunt frecvent deficitare, mai ales la pacienţi cu boli coronariene şi cardiovasculare. Şi atunci această alimentaţie poate să aducă supliment de astfel de electroliţi care sunt necesari inclusiv pentru fibra miocardică, deci pentru funcţionarea normală a inimii”, a explicat medicul. Cardiologul ne recomandă tuturor ca în perioada caniculară să fim atenţi la efortul fizic. Medicul atrage atenţia şi în cazul agricultorilor.
Zece copii ajung zilnic la Spitalul Victor Babeş din Capitală cu rujeolă