Maia Morgenstern scrie doar pentru cei care știu să citească. Cei care nu știu nici să scrie, și nici să citească se bucură că sunt prioritizate păcănelele. Așa se întâmplă când mintea nu face bani, dar o face pumnul lovit în aparat și speranța la trei lămâi pe linie.
Cei care au citit doar o carte (de rugăciuni) la viața lor, prioritizează deschiderea bisericilor.
Cei care o înțeleg pe Maia Morgerstern și nevoia de cultură (da, cu anumite restricții datorate coronavirusului), luptă pentru un moment de cultură.
Ce s-a întâmplat, mai exact, cu aceia care vor un dram de cultură pe vreme de coronavirus? Un exemplu: Gabriela Firea a fost amenințată cu un dosar penal pentru că a anunțat că de luni s-ar deschide teatrele. Asta după o lună de spectacole on-line. Spectacole la care nu toți actorii pot participa. Ce s-a mai întâmplat? Șomaj, mult șomaj. Actori puși pe pauză. Incertitudine. Blazare.
”Ok. E adevărat. Sunt manager. De fapt sunt…menagera. La feminin. Atunci fie, menajeră. Nu-i nicio rușine, nu-i nicio problemă. Ofer servicii de…manajeriat. Până se lămuresc dânșii ce și cum și cât și unde…mă ofer. Să muncesc. Menajeră. Am o plajă, paletă largă de servicii… Pot să înveselesc atmosfera: glume, bancuri( naționale și internaționale)… ba chiar și din acelea interzise ( cu…înțelegeți voi!!!). Dacă nu și nu, cu perdea. De mărgele. Să nu bâzâie muștele.
La cerere, pot interpreta mici (medii sau mari – a piacere, după dorință) scenete/ scene din repertoriul clasic sau modern: Sofocle, Euripide…Shakespeare, Cehov, Moliere.. Strindberg….Ionescu, Caragiale. Shalom Alechem.
Dacă vorbim despre evenimente private, și vorbim numai despre susnumitele, pot fredona cântece de pahar, pot cânta de bunăvoie melodiiiiii ( ziceam sa fac un spirit, da nu e! Nu e, nene, nu e) de voie bună, din repertoriul internațional. Și…ce se mai dorește. Cântece de inimă albastră, verde, trefla. Și de ghindă, dacă e. Zic, decât zic.
Între timp, pot efectua curățenie. Generală.
Zău că pot. Și fac
Aștept provincia. Merge și Aix en ( an) Provance”.
Maia Morgerstern resuscitează umorul, pentru cine are umor. O ironie fină, o revoltă la fel de fină și o durere cenzurată. Ne e cenzurată educația și ne e cenzurată cultura. Și problema e că vina nu-i aparține integral coronavirusului.
Educația și cultura fac diferența între oameni. E alegerea ta dacă preferi teatru, păcănele sau slujba de duminică, la biserică. E alegerea ta dacă vrei la mall, și nu la muzeu. Dar este și alegerea mea să spun că, în România, le prioritizăm prost și… cam mârșav. Mârșav, hoțește și cu anumite scopuri.
Biserica jonglează cu bani, mai ceva ca un aparat de păcănele. Jocurile de noroc înseamnă valută în seifurile care trebuie umplute.
Problema e că din teatru nu intră bani în anumite buzunare. Adânci.
Citește și: Firea, ironică: „La păcănele virusul trece neobservat”