Intensificare a controalelor rutiere în Europa

„Săptămâna controlului vitezei” va avea loc de la orele dimineții de luni, 5 august, până la orele de seară de duminică, 11 august

Sofer
Sofer sursa foto pixabay

La nivelul spațiului european va avea loc o intensificare a controalelor rutiere, ce se realizează în cadrul unei campanii – sub denumirea „Flash Week” („Speed ​​​​Checks Week”) – implementată de Rețeaua Europeană de Poliție Rutieră „Roadpol”, la care participă în total 29 de țări, potrivit ziare.com.

O „Săptămână a controlului vitezei” este planificată pentru viitorul apropiat, de la orele dimineții de luni, 5 august, până la orele de seară de duminică, 11 august, interval în care controalele polițiștilor rutieri se vor înmulți.

Publicația olandeză Ad.nl, citând declarații ale unui oficial din poliție, subliniază că viteza excesivă este cauza principală a 25.000 de accidente de circulație mortale pe șoselele din Europa, în fiecare an. În acest context, maratonul de verificări al Roadpol își propune să descurajeze șoferii să apese piciorul pe accelerație, conștientizarea acestora cu privire la problemele de siguranță rutieră.

De altfel, potrivit estimărilor oficiale, campanii precum „Săptămâna Controlelor Vitezei” pot contribui decisiv la reducerea cu un sfert a deceselor din cauza accidentelor de circulație

Potrivit presei olandeze, aproximativ 15.000 de ofițeri de poliție din toată tara participă la campanie. În medie, se efectuează peste 3 milioane de verificări ale vehiculelor, cu amenzi care vizează peste 100.000 de șoferi. Următorul maraton de verificări, în perioada 5-11 august, va fi al doilea care se va desfășura în cursul acestui an, precedentul a avut loc în aprilie 2024.

Ministerul de Finanțe, clarificări privitoare la CNP-ul fiscal