Două din cele cinci condiții impuse de PSD pentru a vota prelungirea stării de alertă pentru încă 15 zile au primit „verde” din partea prim-ministrului Ludovic Orban. Astfel, premierul a anunțat deja că vor fi permise oficierea slujbelor în biserici, iar ministrul Sănătății a fost mandatat de Ludovic Orban să anunțe că se renunță la achizițiile directe, fără licitație.
La începutul ședinței Parlamentului Ludovic Orban a precizat că din 17 iunie va intra în vigoare o nouă măsură de relaxare, iar bisericile vor putea relua liturghiile în interior cu credincioși. Șeful executivului a subliniat că urmează să fie întocmite regulile după care vor fi reluate serviciile religioase, distanțarea fizică va rămâne o prioritate, la fel și purtatul măștilor și dezinfectarea zonelor comune.
„Față de decizia de vineri, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Noi nu am închis bisericile, bisericile au fost deschise în această perioadă, și singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor. S-au permis, de exemplu, diferitele evenimente, pentru botezuri, oficierea de căsătorii, sigur, cu un număr limitat de persoane la nivelul familiilor. De asemenea, bisericile nu au fost închise. Propunerea formulată de CNSSU este aceea de a permite oficierea slujbelor și în spații închise și în afara lor”, a spus șeful Executivului.
Orban a mai spus că regulile după care se va permite accesul credincioșilor, mai exact numărul acestora, va fi decis printr-un ordin comun al ministerului Sănătății și ministerului de Interne, cu aportul secretarului de stat din ministerul Cultelor. Totodată, ministrul Sănătății a fost mandatat de premier să susțină propunerea de prelungire a stării de alertă, acceptând încă o condiție impusă de liderii opoziției în frunte cu Marcel Ciolacu.
„Starea de alertă este pentru 30 de zile, începând cu data de 17 iunie. Există motive pentru care am făcut acest lucru: deși avem o curbă descendentă, situația se poate deteriora, dacă nu se respectă măsurile. Există focare în instituțiile medicale, care necesită detașare de personal. În forma nouă a proiectului de prelungire a stării de alertă nu se mai regăsesc propunerile privind achizițiile directe, care nu mai sunt necesare în această fază”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.