Restricțiile în alimentarea cu apă în mai mult de 420 de localități

Cele mai afectate județe sunt Botoşani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Olt şi Gorj

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Apele Române au anunțat că cele 40 de lacuri de acumulare au un coeficient de umplere de 78,59%, în scădere față de săptămâna trecută, potrivit ziare.com.

Astfel, în peste 420 de localități se mențin restricțiile în alimentarea cu apă.

Debitul Dunării este, la intrarea în țară, de 3.000 de metri cubi pe secundă, urmând să ajungă, în 12 august, la 2.800 de metri cubi pe secundă. „În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere față de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menținem însă un volum de cca 3,409 miliarde mc (față de 3,46 miliarde mc cât era la începutul lunii). Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administrația Națională Apele Române.

Conform sursei citate, în prezent, în 421 de localități (din care 7 oraşe – Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Paşcani şi Hârlău, parțial municipiul Iași) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, alimentarea cu apă este asigurată cu restricţii, în anumite intervale orare.

Cele mai afectate sunt judeţele Botoşani – 120 de localităţi, Iași – 90 de localităţi, Vrancea – 37 de localităţi, Neamț – 24 de localităţi, Gorj – 38 de localităţi, Bacău – 18 localităţi, Galați – 17 localităţi, Bihor – 15 localităţi, Dolj – 7 localităţi, Mehedinți – 9 localităţi, Vaslui – 10 localităţi, Olt – 8 localităţi, Argeș şi Giurgiu – câte 6 localităţi, Suceava şi Dâmboviţa – câte 5 localităţi, Hunedoara – 3 localităţi. 271 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate (fântâni secate amplasate pe domeniul public al statului)

Este vorba despre localităţi din judeţele Botoşani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Olt şi Gorj.

Cele mai afectate sunt judeţele Botoşani – 152 de localităţi din care parțial şi municipiul Dorohoi, Vaslui – 61 de localităţi, Bacău – 15 localităţi, Neamț – 12 localităţi, Suceava – 10 localităţi, Iași – 7 localităţi, Galați – 5 localităţi. Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaş) este de 3.000 mc/s urmând să ajungă, în 12 august, la valoarea de 2.800 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

Tarom suspendă temporar cursele către Tel Aviv, Amman şi Beirut