22 cazuri de infecție cu virusul West Nile, anul acesta în România

Formele cu complicații apar la persoane cu vârsta de peste 65 de ani sau cei care au boli cronice.

Tintari
Tintari

Medicul Adrian Marinescu, director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ din Capitală, a explicat care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile și care sunt persoanele predispuse la forme grave, potrivit stiripesurse.ro.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a comunicat faptul că în acest an în România s-au înregistrat 22 cazuri de infecție cu virusul West Nile.

Una dintre aceste persoane a murit. „Infecția cu virusul West Nile nu mai este demult o boala exotică, în fiecare sezon cald avem astfel de cazuri în Europa și în România. Important este că, de cele mai multe ori, fie sunt forme ușoare, fie persoanele sunt asimptomatice. Acele forme complicate pe care le vedem, encefalită, menengoencefalită, sunt cazurile rare care ajung să fie disgnostice. Ceea ce înseamnă că de cele mai multe ori avem o subdiagnosticare, adică sunt mulți pacienți care nu sunt testați, nu știu că au infecția și pentru care este ca o simplă răceală și lucrurile merg mai departe”, a declarat medicul Adrian Marinescu

De obicei, la formele cu complicații sunt persoane în vârstă de peste 65 de ani, cei care au boli cronice.

” În cazul lor există de cele mai multe ori riscul unei evoluții nefavorabile. Se poate infecta oricine, până la urmă nu ține cont de vârstă, e vorba de forma pe care o facem. De multe ori nu ai deloc simptome, iar cei mai mulți au o simptomatologie care seamănă perfect cu răceala. Însă dacă ajungi la formele severe, aici e bine să fie spus ce simptome ar trebui să mă facă să ajung repede la spital. În momentul în care ai febră înaltă, cu durere de cap care nu poate fi controlată, cu vărsături, cu stare generală care se modifică brusc, în momentul în care mă supără lumina, ar trebuie să ajung la un consult la medic la cea mai apropiată unitate spitalicească. În sezonul cald ar trebui să fim mai prudenți”, a adăugat Adrian Marinescu.

Rezerve suplimentare de apă folosite pentru a combate lipsa apei din Atena