Nordul Greciei se confruntă cu o lipsă acută a apei din cauza secetei prelungite

Efectele includ lipsa apei, lacuri secate și moartea cailor sălbatici.

Grecia
Grecia sursa foto pixabay

Nordul Greciei se confruntă cu o criză semnificativă a apei din cauza secetei prelungite, exacerbată de valurile de căldură succesive din această vară. Ca și alte zone, Grecia se confruntă cu precipitații sub medie în perioade de până la trei ani, iar pe harta regiunii s-au extins petele de secetă, potrivit g4media.ro.

În Grecia, efectele includ lipsa apei, lacuri secate și chiar moartea cailor sălbatici.

Până nu demult, lacul Picrolimni era o destinație populară în nordul Greciei pentru a face băi de nămol, dar vara aceasta este doar pământ crăpat, suficient de uscat pentru a susține greutatea unei mașini.„Nu a mai plouat deloc de doi ani, așa că lacul a secat complet. Obișnuia să aibă multă apă. Oamenii veneau să înoate”, spune președintele municipalității locale, Costas Partsis. El spune că argila are proprietăți terapeutice pentru multe afecțiuni, dar nimeni nu a venit anul acesta. În apropiere, lacul Doirani, care se află la granița de nord a Greciei cu Macedonia de Nord, s-a retras cu 300 de metri.

Autoritățile locale fac apel la lucrările publice pentru a restabili alimentarea cu apă a râului.

Ei se fac ecoul apelurilor experților care susțin că sunt necesare schimbări majore în gestionarea apei pentru a atenua efectele dăunătoare ale schimbărilor climatice. Konstantinos S. Voudouris, profesor de hidrogeologie la Universitatea din Salonic, spune că rețelele de apă învechite au prea multe pierderi. El spune că îmbunătățirile infrastructurii trebuie să se concentreze pe colectarea și stocarea apei de ploaie în timpul sezonului umed, precum și pe reutilizarea apelor reziduale tratate pentru agricultură. Fermierii din nordul Greciei se confruntă, de asemenea, cu dificultăți.

Cu doar șase săptămâni înainte de recoltare, cultivatorul de măslini Dimitris Papadakis spune că nu mai există apă în sol și că a fost nevoit să recurgă la aducerea acesteia cu camionul din alte zone.

„Forajele noastre aproape că au secat. Acum depindem de cisterne pentru a ne iriga câmpurile”, spune Papadakis, care conduce o cooperativă agricolă într-un sat din peninsula Halkidiki. Criza apei a fost exacerbată de un sezon turistic în plină expansiune. În Kassandra, cel mai vestic punct al peninsulei, populația de 17.000 de locuitori pe tot parcursul anului crește la 650.000 în timpul verii, punând o presiune nesustenabilă asupra resurselor de apă.

Mașină atacată de un urs pe Transfăgărășan