O nouă directivă europeană privind colectarea separată a textilelor, valabilă de la 1 ianuarie 2025

Produsele de îmbrăcăminte se vor scumpi

Haine de lux
Haine de lux sursa foto pixabay

La 1 ianuarie intră în vigoare o nouă directivă UE care reglementează colectarea separată a textilelor. Producătorii de textile primesc o nouă responsabilitate în 2025, iar cheltuielile crescute vor fi, ca întotdeauna, transmise mai departe către consumatori, potrivit ziare.com.

Toate hainele vor fi mai scumpe și totul pornește de la o directivă UE care urmează să fie implementată anul viitor

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului. Chiar dacă primăriile sunt cele care vor organiza colectarea, reutilizarea și reciclarea devin o obligație pentru producătorii de haine.

În timp ce unele lanțuri de magazine au implementat deja propriile sisteme de reciclare a textilelor utilizare, directiva UE va afecta toate companiile care produc textile.

La baza reglementării UE a reciclării hainelor stă faptul că industria textilă se află printre cei mai mari poluatori la nivel mondial. Impactul este și mai mare în cazul hainelor vândute la un preț redus, care sunt destinate unui număr mic de purtări. România a implementat sistemul SGR pentru reciclarea ambalajelor pentru băuturi din plastic, sticlă și aluminiu, însă în cazul reciclării textilelor costul pentru consumatori ar putea fi mult mai mare, deoarece producătorii de haine vor fi nevoiți să investească în sisteme de reciclare.

Fetiță în comă la spital, după ce a fost spălată cu o substanță pentru deparazitarea animalelor