Condiții stricte pentru vânzarea soluțiilor de deparazitare a animalelor

Insecticidul nu va mai putea fi vândut în farmaciile veterinare

insecticid
insecticid sursa foto pixabay

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vrea să interzică comercializarea soluțiilor de deparazitare pentru oi, vaci și capre din farmaciile de profil, potrivit ziare.com.

S-a ajuns la această soluție după ce zeci de copii au fost spălați, în zonele rurale ale României, insecticid și au ajuns la spital în stare gravă.

Pe viitor cei care vor să le cumpere vor avea nevoie de rețetă. Trei dintre acești copii, pe care s-a folosit o substanță de deparazitare, sunt acum la spitalul din Iași. Este vorba despre cele trei fetițe, două din Bacău, de 7 și 9 ani, și una din Suceava, de 2 ani, care sunt internate în secția de toxicologie a Spitalului de Copii din orașul moldovean. Două dintre ele au fost la terapie intensivă în stare gravă. „Este o situație dramatică, având în vedere că avem în istoricul spitalului și cazuri de deces. Sunt extrem de toxice. Părinții merg pe ideea că dacă au administrat animalelor și sunt ok, este ok și pentru copii”, a declarat Alina Belu, managerul spitalului de copii din Iași.

Pentru ca asemenea cazuri să nu mai apară, ANSVSA vrea să modifice legea, astfel încât toate medicamentele folosite la deparazitarea oilor, vacilor, caprelor și a altor animale din gospodărie să nu se mai poată cumpăra din farmaciile veterinare.

„Prin acest proiect, tot ceea ce înseamnă substanțele antiparazitare de tip concentrat, autorizate pentru animale se vor putea comercializa doar din depozitele specializate, iar cei care vor să achiziționeze vor putea doar în baza unei note de comandă semnată de un medic veterinar”, a declarat Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA.

Proiectul a fost finalizat și transmis la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru a fi informată Comisia Europeană. Ulterior, potrivit ANSVSA, ordinul va putea fi modificat și publicat în Monitorul Oficial.

„Vorbim de medicament cu uz strict veterinar, cu specii țintă. Animalele mari de fermă, ele au fost testate, se cunosc reacții adverse și la animale, dar organismele nu funcționează la fel. Nu au fost testate pe oameni”, spune Eusebiu Condurachi, medic veterinar. Surse din anchetă spun că în cazul de la Bacău, mama a folosit o substanță cumpărată acum doi ani de o vecină. La Suceava, părinții fetiței de doi ani au luat chiar ei produsul din farmacie. În ambele situații, polițiștii au deschis dosare penale de vătămare corporală din culpă.

Recomandările medicilor la începerea noului an școlar