Panouri pe Transfăgărășan de avertizare privind hrănirea ilegală a urșilor 

Hrănirea urșilor este sancționată cu amendă contravențională

Urs
Urs sursa foto pixabay

Odată cu închiderea Transfăgărășanului, deci în „extrasezon”, urșii ar putea să coboare către gospodăriile oamenilor, pentru că au fost obișnuiți să fie hrăniți de turiști, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Pentru a preîntâmpina episoadele nefericite, Ministerul va face investiții pentru informarea cetățenilor, potrivit ziare.com.

„În această săptămână, sper eu să avem montate panourile de informare pe Transfăgărășan. Vor fi 10 panouri de avertizare, din care turiștii, participanții la trafic vor afla, în limba română și în limba engleză, că hrănirea urșilor este ilegală, că hrănirea urșilor este sancționată cu amendă contravențională și că un urs hrănit nu înseamnă altceva decât un urs condamnat la moarte”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a vorbit și despre sanctuarul de la Zărnești. „Eu sper să identificăm împreună soluții și, la Zărnești, unde e un sanctuar privat, sau, mai exact, e rezultatul unui parteneriat public-privat, să putem reloca și alți urși de pe Transfăgărășan. În același timp, mă bucur că tot anul acesta vom termina de construit complexul de urși de la Timișu de Jos, din județul Brașov, acum se lucrează la gardul care va împrejmui acel complex, unde vom putea muta, și acolo, între 60 și 100 de urși, în funcție de vârsta acestora”, a mai precizat ministrul.

Fechet avertizează asupra scenariului potrivit căruia urșii, învățați cu „felia de pizza” pe Transfăgărășan, să se îndrepte către casele oamenilor.

„Asta înseamnă că vom identifica, cred eu, soluții, pentru că toți acei urși de pe Transfăgărășan, învățați cu mâncarea, cu felia de pizza aruncată prin geamul mașinii, atunci când acest drum național va fi închis. Și nu mai durează mult până când se va întâmpla acest lucru, există riscul ca urșii să aleagă din nou calea ușoară, de a se hrăni și, în lipsa feliei de pizza aruncată pe geam, să ajungă în gospodăriile oamenilor”, a mai comentat ministrul Mediului.

Două minore instituționalizate din Vaslui, drogate și agresate sexual