Furtuna Ashley va afecta România

Între sâmbătă și luni, precipitațiile vor fi semnificative, în special în vest, sud și centrul țării, unde va fi în vigoare codul portocaliu

Furtuna
Furtuna sursa foto pixabay

România se pregătește pentru o nouă provocare meteorologică. Furtuna Ashley se apropie rapid iar autoritățile avertizează că aceasta ar putea aduce temperaturi scăzute și cantități semnificative de precipitații, potrivit stiripesurse.ro.

Șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a făcut anunțuri importante în legătură cu schimbările majore ale vremii în zilele următoare.

Conform acesteia, o masă imensă de aer polar se va forma deasupra Europei de Vest și va ajunge deasupra României începând de duminică, coincizând cu viitura pe Dunăre. „Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea să se răcească semnificativ în aproape toată țara”, a declarat Elena Mateescu.

Dacă vineri sunt prognozate temperaturi ridicate de până la 34°C în sudul țării, duminică valorile vor scădea brusc, ajungând la maxime de 22°C în sud-sud-est, iar în regiunile intracarpatice, temperaturile ar putea coborî până la 15-16°C. Această diferență termică, de până la 10-15 grade, va marca o schimbare dramatică a condițiilor meteorologice.

Pe lângă răcirea bruscă, sunt așteptate și fenomene de instabilitate atmosferică, care vor începe în partea de vest și nord-vest a țării, extinzându-se ulterior la nivel național.

Între sâmbătă și luni, precipitațiile vor fi semnificative, cu cantități estimate între 60-80 l/m² în unele zone, în special în vest, sud și centrul țării, unde va fi în vigoare codul portocaliu. Elena Mateescu a subliniat că echipa ANM monitorizează constant evoluția fenomenelor și nu exclude posibilitatea emiterii unor avertizări de cod roșu, dacă precipitațiile vor depăși pragul de 80-100 l/m². „Monitorizăm zilnic și vom interveni cu o alertă generală, dacă va fi necesar, pe parcursul zilei de vineri. Dacă vom constata că pragul va fi depășit, vom emite avertizări de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut și în alte situații critice”, a declarat șefa ANM.

Tren de mare viteză între Berlin și Paris