Cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din Moldova și Transilvania

Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici

Inundatii
Inundatii sursa foto pixabay

Meteorologii au emis Cod Roșu de furtuni pentru Vrancea, Bacău și Neamț. De asemenea, a fost emis Cod Portocaliu de inundații în mai multe județe, după ce râurile au ieșit din matcă sau au ajuns la cota de alarmă, potrivit stiripesurse.ro.

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundații. Codul portocaliu de inundații este valabil luni, în intervalul 4.40 – 12.00, pe mai multe râuri din Moldova și Transilvania.

Potrivit avertizării ANM „va ploua, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp.” În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 50 l/mp. Sunt vizate zona de munte a județului Bacău unde se află localitățile Moinești, Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Dofteana, Oituz, Balcani, Poduri, Asău, Agăș, Ghimeș-Făget, Slănic-Moldova, Berzunți, Zemeș, Bârsănești, Măgirești, Palanca și Brusturoasa. Tot în județul Bacău ar putea ploua la Mănăstirea Cașin și Măgirești. Cod roșu este și în județul Neamţ în localitățile Piatra-Neamț, Borlești, Piatra Șoimului, Dumbrava Roșie, Pângărați, Tarcău, Tazlău, Dămuc, dar și în județul Vrancea la Câmpuri și Soveja.

Potrivit avertizării „ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație”.

Este pericol pe râurile din bazinele hidrografice Olt – bazin amonte S.H. Tomești și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Tomești – amonte S.H. Micfalău, județele Harghita și Covasna. De asemenea, pot fi depășite cotele de inundație pe râurile din bazinele hidrografice Bistrița – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Frumosu (județele Neamț, Harghita, Bacău), Trotuș – bazin amonte S.H. Ghimeș-Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Ghimeș-Făget – amonte S.H. Vrânceni (județele Neamț, Harghita, Bacău și Covasna), Putna – bazin amonte S.H. Colacu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Colacu (județul Vrancea). Echipele de intervenție au avut misiuni în 90 de localități din 27 de județe din cauza averselor și rafalelor de vânt. Cele mai multe operațiuni se desfășoară în județul Galați.

18 cetățeni străini, ascunşi într-o autoutilitară, au încercat să treacă ilegal granița cu Ungaria