Legea e aceeași pentru toți: că ai copii, că n-ai, că vrei sau că nu. Sau ar trebui să fie. Asta tot repetăm, obsesiv-compulsiv, cam de prin 2015, după Colectiv. Că nu ar trebui să conteze nici numele, nici titlul, nici funcția, nici nimic. În fața legii, suntem cu toții egali.
Am aplaudat când a intrat Liviu Dragnea la închisoare. La fel de multe au fost aplauzele când Robert Negoiță și-a luat amendă că s-a plimbat cu bicicleta în parc, încălcând Ordonanța Militară. Când a fost prins Orban fumând în Parlament, ghici ce? Aplauze! Pentru că legea e la fel pentru toată lumea. Și așa ar trebui să fie. Nu continui cu exemplele, v-ați prins de idee. Sper.
De azi-dimineață circulă pe tot Facebook-ul, povestea prinsă-n live a unei fete. Cristina Bălan, Câștigătoarea Vocea României. Eu, una, aud prima dată despre fata asta. Că nu sunt la curent cu celebritățile nou ridicate. Așa sunt eu, mai în urmă cu ”noutățile”.
Cu aceeași ocazie, am aflat că are 2 copii cu sindromul Down și-un soț care țipă foarte tare. Bine, din spusele lui, e vorba despre ”copiii noștri, pe care îi cunoaște o țară întreagă”. Uite că eu nu-i știam. Că nu prea-mi pasă de emisiuni televizate și de copii pe care-i pui ca scut, să mai atragi niște like-uri. Sau să rezolvi o problemă.
Pe scurt:
Fata s-a dus cu copiii în parc. Copiii au alergat la tobogane. Nu e voie pe tobogane, că știți cu toții problema cu Covid-ul și starea de alertă. A încercat să-i dea jos. A venit poliția, care i-a cerut să se legitimeze. Ea a refuzat. Între timp a venit și soțul indignat, care a început să țipe. Că nu e normal ca-ntr-o țară normală, poliția să-ți ceară să te legitimezi. Chit că încalci legea. NU E NORMAL! PLUS CĂ EL ARE 2 COPII CU SINDROMUL DOWN, ȘI CINE-I PLĂTEȘTE TERAPIA COPIILOR? ȘI ȚARA ASTA ARE DESTULE PROBLEME NEREZOLVATE, NU FAPTUL CĂ COPIII LUI CU SINDROMUL DOWN VOR SĂ SE DEA PE TOBOGAN!
Într-un final glorios, între câteva țipete isterice ale soției, mai multe pe fundal ale lui, calmul polițistului și OAMENI BUNI, cei doi se legitimează. Polițiștii pleacă, el continuă să urle și să alerge după polițist, că SĂ-I FIE RUȘINE, că el (ca noi toți, de altfel) E PLĂTITOR DE TAXE!
La toată povestea asta, sunt foarte multe aplauze. Bine le-a făcut! Ce le-a zis-o el! Că nu putem, dom`le, să mai suportăm atâtea abuzuri. Și bieții copii, smiorc, câteva lacrimi, bravo, băiatule, cum arăți tu, live, abuzurile Poliției Române.
Și eu m-am enervat, privind live-ul.
Pentru că el țipă non-stop, și nu uită să aducă aminte, din 30 în 30 de secunde, faptul că are 2 COPII CU SINDROM DOWN. Pentru că polițiștii sunt calmi, iar el folosește un ton condescendent, ironic și enervant. Pentru că totul s-ar fi putut rezolva în 2 minute, dacă ea se legitima și el nu urla ABUZ!
Obiectiv vorbind:
– Cel mai mare tămbălău l-a creat cel care face live-ul. Ar fi trebuit să se legitimeze. Pentru că da, Poliția are dreptul să-ți ceară asta, și tu trebuie să te conformezi. Pentru că asta e legea.
– Locurile de joaca sunt înconjurate de benzi de delimitare. Ei au intrat la locul de joacă. Ei au greșit. Nu cred că scrie nicăieri ”Copiii nu au voie la locul de joacă. CU EXCEPȚIA copiilor cu dizabilități.”
– În absolut toate situațiile, se țipă împotriva discriminării copiilor cu dizabilități. Doar dacă nu se întâmplă ceva de genul ăsta. Atunci e ”da` chiar nu vedeți că au Sindromul Down? Puțină înțelegere și omenie nu aveți?”
– În tot filmulețul, am văzut un om care urla și dădea vina pe sistemul din țara. Care are niște legi, pe care trebuie să le respecți, dacă tot vrei civilizație.
– Dacă tot îți pasă de copiii tăi, (care au Sindromul Down) nu-i expui la tămbălău. Te legitimezi, pentru că ai greșit. Ia vezi dacă poți demonstra că te-au abuzat, după ce ai respectat tu legea, dacă tot filmezi cu vitejie și încrâncenare.
– Încalci legea, refuzi să te legitimezi, faci circ şi tot tu eşti victima? Eu știu că legea e lege, și atât. Tot se face atâta tam-tam, că vrem o țară ca-n afară. Din ce știu eu, în alte țări legea se execută, nu se discută. Dar vrem o țară ca afară, doar când se mulează pe doleanțele noastre. Doar la drepturi, nu și la îndatoriri.
– Da, parcurile și locurile de joacă aparțin copiilor. La fel și școlile, și grădinițele. Care da, sunt închise. Că respectăm legea.
– Dacă mă duceam eu în parc, cu cei doi copii ai mei (cu, sau fără sindrom, pentru că nu discriminăm, nu-i așa?) și încălcam legea, mă legitimam. Probabil, primeam amendă. Dacă vorbeam frumos, probabil scăpam cu un avertisment. Dar eu nu am apărut la Vocea României, nu?
Dacă tot legea e aceeași pentru toți, de ce contează că fata aia a câștigat la nu știu ce emisiune (pe care, repet, nu n-o știe TOATĂ lumea, la fel cum nu-i știe TOATĂ lumea copiii. Astea sunt vedetisme ieftine, sincer). Nu contează cu cine e măritată, câți și ce fel de copii are. Că legea e aceeași, și se aplică în mod egal.
Să-i plângi de milă pentru c-a făcut scandal, a țipat despre drepturi și a uitat de îndatoriri, și-a pus copiii în lumina reflectoarelor și a mai scos încă un live lacrimogen (pentru unii, enervant pentru mine) degeaba, mie mi se pare mai mult decât dublu standard.
Mi se pare bătaie de joc la adresa celor care respectă legea. Și a celor care chiar au fost, la un moment dat, abuzați de Poliție.
Citește și: Abandonul la grădiniță – consecința celor trei luni de conviețuit cu părinții