Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a luat poziție de luptă după ce primul ministru Ludovic Orbana a anunțat public că va căuta soluții să o demită pe Renate Weber, Avocatul Poporului, după ce aceasta sesizat Curtea Constituțională cu obiecția de neconstituționalitate a legii privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%.
„S-a enervat dl Orban! Multe dintre sesizările Avocatului Poporului din această perioadă de urgență le-au dat peste cap planurile celor din Guvernul PNL și le-au arătat că greșesc în ceea ce fac. Săturați probabil să le fie încurcate planurile de actualul Avocat al Poporului, Ludovic Orban și PNL încearcă să o schimbe pe Renate Weber din funcție. Pas cu pas, Orban și gașca ne apropie de dictatură! Iar Avocatul Poporului nu e singura instituție vizată. Atunci când nu le convine nici că CCR sau Înalta Curte nu le dau dreptate, Orban & compania ies la atac. Curat democrați!”, a transmis ALDE pe pagina de Facebook a formațiunii.
Însă, să o dai jos pe Renate din scaunl directorial al Avocatuli Poporului nu este deloc simplu, nici măcar pentru Ludovic Orban, care a uitat pesemne că fosta europarlamentară ALDE este cunoscută de multă vreme ca o fidelă a lui Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE și Liviu Dragnea, fostul șef al PSD, dovedit de judecători și întemnițat pentru fapte de corupție și abuz de putere.
Potrivit Legii 35/1997, care reglementează instituția Avocatul Poporului, Renate Weber nu poate fi demisă decât în anumite situații. În primul rând, trebuie spus că Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputatilor și de Senat, în ședință comună. Și tot de ședință comună a celor două camere cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului e nevoie și pentru revocarea din funcție a Avocatului Poporului.
Ar mai fi varianta ca mandatul Renatei Weber să înceteze, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, Legea 35 din 13 martie 1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului prevede că: „Mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcție, incompatibilitate cu alte funcții publice sau private, imposibilitate de a-și îndeplini atribuțiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces”.
Citește și: Ludovic s-a supărat pe Renate și dă cărțile pe față: Vom investiga posibilitatea de a o demite!