Sabie veche de 3.000 de ani, descoperită într-o pădure din România

Cel care a făcut descoperirea va primi o recompensă

Sabie de bronz
Sabie de bronz sursa foto pag de fB Narcis Carțis.

Un vânător de comori a găsit, într-o pădure din județul Mureș, o spadă de bronz veche de 3.000 de ani. Aceasta a fost scoasă întreagă din pământ de către arheologi, potrivit ziare.com.

Cel care a făcut descoperirea va primi la rândul său o recompensă

Spada, veche de 3.000 de ani, a fost găsită, întâmplător, de Narcis. Bărbatul, pasionat de istorie, și-a cumpărat, în urmă cu câțiva ani, un detector de metale, pe care îl folosește la căutat comori. „În weekend și când e vremea bună, suntem pe teren. Sunt sute de ore în spate. Nu se pot descoperi în stare bună, că au totuși 3.000 de ani, dar asta a avut noroc. Fericirea e mare că poți să ții în mână așa ceva”, spune căutătorul de comori Narcis Carțis.

După ce este descoperită o astfel de comoară, acestea trebuie lăsate neatinse, pentru ca arheologii să le scoată în siguranță la suprafață.

„Ne-am dat seama că este vorba de o spadă de bronz întreagă, care a fost depusă la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri. Fiecare spadă este considerată unicat, de acesta presupunem că a fost făcută la comandă”, spune arheologul Botond Rezi. Sabia datează din secolele XIII-XII înainte de Hristos, estimează arheologii. „Aceste spade erau produsele de top ale perioadei. Poate fi catalogată în categoria descoperirilor izolate, pentru că nu am găsit alte piese. Confecționarea lor necesită foarte mare cunoștiință și valoarea lor este mare”. Autoritățile urmează să stabilească valoarea tezaurului, iar în funcție de aceasta, vânătorul va primi o recompensă. Potrivit legii, cei care descoperă astfel de obiecte rare au dreptul să primească 30% din valoarea lor.

Sute de arme și zeci de mii de cartușe și săgeți confiscate de polițiști