Vreme anormal de caldă în următoarele două săptămâni

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 28 de grade

Toamna
Toamna sursa foto pixabay

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat luni, 7 octombrie, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în perioada 7 – 20 octombrie 2024, potrivit ziare.com.

Conform ANM, în zilele următoare vremea va fi semnificativ mai caldă comparativ cu această perioadă a anului.

„Pe parcursul acestei săptămâni, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obișnuit la această dată. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 28 de grade, cu cele mai ridicate valori termice în sud, sud-vest și în sud-est. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în vestul, nord-vestul și centrul teritoriului, unde pe arii restrânse va ploua. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile vestice și în zona montană înaltă. Dimineața și noaptea, se va semnala ceață, local în est și nord-est, unde va fi mai persistentă și pe arii restrânse în rest”, transmit specialiștii de la ANM.

Pentru Banat, vremea se va încălzi față de zilele precedente, astfel, media regională a temperaturilor maxime în prima zi a săptămânii va fi de 20 de grade, iar în perioada 8 – 10 octombrie sunt prognozate valori medii de 24…26 de grade.

După acest interval, tendința temperaturii va fi de scădere ușoară, spre o medie a valorilor maxime de 22 de grade, iar din 14 și până 20 octombrie caracteristice vor fi valori în jurul a 19 grade. Evoluția temperaturilor minime va fi asemănătoare, astfel de la o medie a acestora de 7 grade în primele două nopți, se va ajunge la 12…14 grade în perioada 9 – 11 octombrie, iar ulterior sunt estimate valori cuprinse între 7 și 10 grade.

Pentru Muntenia, până în 11 octombrie, valorile termice maxime vor fi în creștere de la o medie a acestora de 22 de grade, spre 26…27 de grade, ce vor caracteriza o vreme mult mai caldă față de normalul termic al perioadei.

După această dată, tendința va fi de scădere treptată, astfel din 14 și până în 20 octombrie, caracteristice vor fi temperaturile maxime în medie de 18…20 de grade. Evoluția temperaturilor minime va fi asemănătoare, astfel de la o medie a acestora de 7 grade în prima noapte, se va ajunge la valori în jurul a 12 grade în perioada 10 – 14 octombrie, iar ulterior se va reveni la valori cuprinse între 6 și 8 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi în creștere în perioada 12 – 15 octombrie. Pentru restul intervalului, prezenta estimare, arată condiții reduse pentru ploi.

Pentru Moldova, până în 11 octombrie, tendința va fi de încălzire.

De la o medie a temperaturilor maxime de 18 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă cu valori termice diurne în general de 22…24 de grade. Începând cu 12 și 13 sunt prognozate temperaturi maxime în jurul a 20 de grade, iar pentru a doua săptămână caracteristice vor fi valorile în jurul a 16 grade. Și nopțile devin mai calde în perioada 9 – 14 octombrie, când vor fi minime peste 10 grade în cea mai mare parte a regiunii, apoi media acestora va scădea la 5…8 grade. Ploi slabe și pe arii restrânse sunt prognozate în prima zi, iar cu o probabilitate destul de ridicată și în zilele de 12 și 14 octombrie. Pentru restul intervalului, prezenta estimare, arată condiții reduse pentru ploi.

Romsilva derulează un program de corectare a torenţilor