Peste 300.000 de persoane așteptate la Iași, la pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva

Moaștele Sfintei Parascheva vor fi scoase pe 8 octombrie din Catedrala Mitropolitană la ora 6.30.

Sf Parascheva
Sf Parascheva sursa foto wikipedia

Pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva se pregătește să atragă un număr impresionant de credincioși în Iași. Organizat anual, evenimentul reunește oameni din întreaga țară, potrivit ziare.com.

Evenimentul oficial va debuta pe 8 octombrie, când moaștele Sfintei Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană la ora 6.30.

După o procesiune, acestea vor fi așezate pe baldachinul din curtea interioară. Un moment deosebit a avut loc pe 7 octombrie, când „familia Buștei, care deține o afacere cu flori în București, a adus la 21-lea și mii de fire de flori pentru a împodobi baldachinul sub care este depusă racla cu moaște.” Mii de vizitatori au sosit deja la Iași, dornici să se închine la racla Sfintei Parascheva. Reprezentanții Mitropoliei subliniază că nu toți pelerinii doresc să evite aglomerația, afirmând că „o bună parte dintre vizitatorii se vor întoarce și după data de 8 octombrie.” Organizatorii estimează că „300.000 de oameni ar urma să ajungă în Iași în următoarele zile pentru a participa la pelerinajul ocazionat de sărbătoarea religioasă a Sfintei Parascheva.”

Oficialii Mitropoliei Moldovei și ai Jandarmeriei se așteaptă la o aglomerație semnificativă, rândul pentru a se închina la racla cu osemintele considerate făcătoare de minuni preconizându-se că se va întinde pe mai mulți kilometri.

Participanții la pelerinaj vor trebui să aștepte aproximativ „20 de ore la coadă, în perioada de vârf a manifestării religioase, date de 14 octombrie.”. Pentru a gestiona numărul mare de pelerini, jandarmii au luat în calcul organizarea unui rând de aproximativ 3 kilometri pe străzile din spatele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, situată în centrul Iașiului. Pentru a facilita fluxul de credincioși, racla a fost mutată într-un loc din catedrală care permite un acces mai rapid. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, explică: „Este, dacă poate, o formă de pelerinaj dinainte de pelerinaj.” Aceasta mutare vine în contextul în care în fiecare an se formează un rând de închinare, iar organizatorii doresc să reducă timpul de așteptare pentru pelerini.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău va fi suplimentată cu efective din Brașov pentru a asigura ordinea publică.

Jandarmii au estimat că „20.000 de oameni vor participa la Calea Sfinților, pelerinajul cu moaștele Sfintei Parascheva pe străzile orașului, și 90.000 la slujba de hram de pe data de 14 octombrie.” Ca în fiecare an, alături de moaștele Sfintei Parascheva vor fi aduse și moaștele altui sfânt. Anul acesta, acestea sunt moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la Muntele Athos, care vor ajunge la Iași pe 9 octombrie. Lucian Apopei a subliniat importanța acestui eveniment, menționând că pelerinii vor avea ocazia să se întâlnească cu un „sfânt taumaturg, adică, unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări.”

Femeie accidentată în București de o mașină de poliție