Primăria Capitalei, amendată cu 100.000 de lei de către Garda Naţională de Mediu 

Primăria nu a redus poluarea din București, acuză comisarii de mediu

Primaria Bucuresti
Primaria Bucuresti pag de FB Primaria Bucuresti

Garda Naţională de Mediu a amendat Primăria Capitalei cu 100.000 de lei, pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentraţiilor de poluanţi atmosferici în Bucureşti, potrivit g4media.ro.

La începutul lunii octombrie, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti a efectuat o nouă acţiune de control la Primăria Capitalei, pentru verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare (realizate în lunile decembrie – februarie – mai), dar mai ales pentru a verifica stadiul elaborării şi implementării Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), până la data de 25 octombrie 2024.

Aceste termen limită este asumat de România, prin Primăria Capitalei, faţă de Comisia Europeană. Urmare a deficienţelor constatate, reprezentanţii GNM au aplicat Primăriei Capitalei o sancţiune contravenţională constând în amendă, în valoare de 100.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentraţiilor de poluanţi atmosferici în aglomerarea Bucureşti, măsuri stabilite în timpul controlului anterior (prin Nota de constatare nr 239/31.05.2024)”, informează GNM printr-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

Potrivit prevederilor Legii nr. 104/2011, Primăria Municipiului Bucureşti este obligată să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, plan care cuprinde măsuri de reducere şi menţinere a calităţii aerului.

„Planul nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi atmosferici în aglomerarea Bucureşti”, subliniază reprezentanţii GNM. În perioada decembrie 2023- octombrie 2024, Primăria Municipiului Bucureşti a fost notificată de peste 30 de ori de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti cu privire la poluarea atmosferică de la nivelul aglomerării urbane (depăşirea valorilor limită pentru indicatorul PM 2,5).

Deşi, în anul 2021, reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti au prezentat, în faţa experţilor CE, un calendar de elaborare a unui nou PICA, nici până în prezent nu a fost elaborat studiul prin care să fie inventariate toate sursele de poluare şi identificate măsuri cuantificabile pentru reducerea emisiilor de poluanţi la nivelul aglomerării Municipiului Bucureşti”, mai precizează Garda de Mediu. Ultimul termen asumat în faţa Comisiei Europene de către Primăria Municipiului Bucureşti pentru noul Plan Integrat de Calitate al Aerului este 25 octombrie 2024, menţionează GNM.

Femeie accidentată în București de o mașină de poliție