Captură video: Facebook/Cristian Popescu Piedone
Captură video: Facebook/Cristian Popescu Piedone

Primarul Capitalei a anunțat că are nevoie de sprijin pentru referendumul pe care îl dorește pentru București.

Nicuşor Dan a precizat şi care sunt întrebările la care bucureştenii sunt chemaţi să răspundă cu ”DA” sau ”NU”:

  • 1.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
  • 2.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

În acest context, Nicolae Ciucă a anunțat că membrii PNL din Consiliului General vor susține și vor vota în favoarea referendumului în ședința programată pentru săptămâna viitoare.

Primarul Sectorului 5: ”Dacă există cineva care chiar se gândește la această capitală europeană, Bucureștiul trebuie să devină metropolă”

În 2000, acum 24 de ani eram consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului București. Propuneam Primarului General de atunci să nu dea autorizațiile de construire la sectoare. Ele erau, dar am zis să le unească, pentru ca Bucureștiul să se dezvolte unitar. Bineînțeles că factorul politic, nu a fost de acord, nu neaparat Primarul General și asta pentru că primarii de sector, mai ales în 2000, erau roșii, cu excepția Primarului General Traian Băsescu. Este tot o chestiune politică, așa cum este și astăzi”, a declarat astăzi, 16 octombrie, Cristian Popescu Piedone.

Primarul Sectorului 5 a explicat că orașele limitorfe Municipiului București (Voluntari, Bragadiru) au devenit sateliți ai Capitalei, fapt care îi determină pe mulți cetățeni să facă naveta.

Prin urmare, în viziunea edilului, lucrurile erau foarte benefice dacă se întâmplau acum 24 de ani.

Piedone a reamintit că a vorbit inclusiv în 2024 despre această unificare a sectoarelor, pentru că arhitecții șefi de sectoare emit autorizații, dar le emit în baza unui PUG de acum 20 de ani.

Crisian Popescu Piedone: ”Blocarea PUZ-ului de către Nicușor Dan la toate sectoarele ne face să lucrăm pe tehnica și tehnologia anilor 2000”

Nicușor Dan trebuie să se gândească la București ca la o metropolă. Bucureștiul trebuie să se schimbe în metropolă. Ilfovul trebuie să se unească cu Bucureștiul. Și abia atunci putem discuta de o reconfigurare. Nu să anuleze atribuțiile primarilor de sector. Abia atunci se poate reconfigura tot traseul. În viziunea mea, trebuie schimbată legislația. Tot în viziunea mea, o metropolă este condusă de un Primar General, e adevărat. Cei care reprezintă districtele ar trebui să fie aleși de primarii din cadrul consiliului general al metropolei”, a mai punctat Piedone.

Primarul Sectorului 5: ”Sunt împrumuturi și pe 20 de ani”

Piedone a vorbit și despre situația financiară a primăriilor de sector, dar și despre cotele defalcate.

Ce facem? Ni le preia pe toate? Poate să ducă creditele de la toate primăriile de sector? Dar dobânzile? Eu plătesc dobânzi și credite lunar. Parte dintre ele sunt făcute de mine, parte sunt ”moștenite”. Ce facem? Devenim insolvabili? Oricum suntem astăzi la pragul existenței…cel puțin la Primăria Sectorului 5. Și despre Primăria Sectorului 4 pot spune că este în aceeași situație”, a adăugat edilul.

Piedone, despre referendumul lui Nicușor Dan: ”Eu vă spun clar: aceasta este o fumigenă”

Primarul Sectorului 5 a ținut să adauge că toată această acțiune este gândită strict electoral.

Practic, este doar o chestiune politică, menită să-i scoată pe oameni din casă, cu scopul ca Nicolae Ciucă să obțină funcția de președinte.

Pentru primul tur…oricum nu va exista acest referendum, vă dau scris aici. Totul este doar un joc politic și o perdea de fum. Multe referendumuri nu au fost puse în practică, ci au rămas doar la gradul de referendum”, a conclus Primarul Sectorului 5 din București.