Comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Ilfov din ANPC, Daniel Popa, acuzat că a luat mită de la reprezentaţii unor firme controlate şi că a folosit informaţii confidenţiale permiţând accesul unor persoane neautorizate la acestea, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, potrivit g4media.ro.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 octombrie 2024, faţă de inculpatul POPA DANIEL, comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (A.N.P.C.)”
Acesta este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată”, informează Direcţia Naţională Anticorupţie. Potrivit sursei citate, Daniel Popa este acuzat că, în perioada mai – august 2024, ar fi pretins şi primit bani, în calitate de comisar şef adjunct al CJPC Ilfov, în timpul unor controale la mai mulţi operatori economici.
Anchetatorii îl acuză pe comisar că ar fi luat mită şi de la alte persoane „conexe” operatorilor economici respectivi, pentru a nu face controale şi a nu aplica sancţiuni.
„Cu titlu de exemplu, în data de 14 iunie 2024, cu ocazia efectuării unui control la o societate comercială cu sediul şi punctul de lucru în oraşul Popeşti Leordeni, judeţul Ilfov, având ca obiect de activitate „servicii de panificaţie”, inculpatul Popa Daniel ar fi pretins şi ar fi primit suma de 30.000 lei, în legătură cu îndeplinirea ori neîndeplinirea unor acte care intră în atribuţiile lor de serviciu, respectiv pentru neaplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a închiderii unităţii şi aplicarea unei amenzi mai blânde. În altă situaţie, la data de 8 aprilie 2024, inculpatul ar fi primit de la două persoane (martori în cauză) suma de 10.000 de lei pentru a le informa pe acestea cu privire la viitoarele controale efectuate de către Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov”, se arată în comunicatul DNA.
Potrivit aceleiaşi surse, în perioada august – septembrie 2024, comisarul şef adjunct Popa i-ar fi comunicat unui comerciant, martor în cauză, faptul că vor fi făcute controale în zona unde acesta deţine un spaţiu comercial, cu scopul de a-l „proteja de controale” în urma cărora ar fi putut fi tras la „răspundere contravenţională şi/sau penală”.
Pe timpul controlului judiciar, Daniel Popa trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu exercite funcţia de comisar ANPC. Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. „Inculpatului Popa Daniel i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale”, mai spun reprezentanții DNA.
Mai multe firme din județul Mureș, acuzate de evaziune fiscală