Norvegia crește limita de vârstă minimă pentru accesul pe rețelele sociale de la 13 la 15 ani. Măsura vine în contextul în care guvernul și-a intensificat campania împotriva firmelor de tehnologie, despre care spune că sunt „canalizate împotriva creierelor copiilor”, potrivit digi24.ro.
Norvegia crește limita de vârstă minimă pentru accesul pe rețelele sociale de la 13 la 15 ani.
Premierul norvegian, Jonas Gahr Store, a recunoscut că va fi „o bătălie dificilă”, dar a spus că politicienii trebuie să intervină pentru a proteja copiii în fața „puterii algoritmilor”. Platformele de social media, a spus liderul laburist, au fost folosite greșit de industrie, și ar putea face ca utilizatorii să devină „înguști la minte și lipsiți de acțiune”. Țara scandinavă are deja o limită de vârstă minimă impusă, aceea fiind de 13 ani. În ciuda acestui fapt, mai mult de jumătate dintre copiii de nouă ani, 58% dintre copiii de 10 ani și 72% dintre cei de 11 ani folosesc rețelele sociale, potrivit autorităților norvegiene. Țara scandinavă are deja o limită de vârstă minimă impusă, aceea fiind de 13 ani.
În ciuda acestui fapt, mai mult de jumătate dintre copiii de nouă ani, 58% dintre copiii de 10 ani și 72% dintre cei de 11 ani folosesc rețelele sociale, potrivit autorităților norvegiene.
Guvernul s-a angajat să introducă mai multe măsuri pentru a-i împiedica pe copii să evite restricțiile de vârstă – inclusiv modificarea Legii privind datele cu caracter personal, astfel încât utilizatorii rețelelor sociale să fie de acord ca platforma să îi gestioneze datele personale și implicit verificarea vârstei. Legea „trimite un semnal destul de puternic”, a declarat, miercuri, premierul. „Copiii trebuie să fie protejați de conținutul dăunător de pe rețelele sociale. Știm că este o luptă dificilă, pentru că în industrie există forțe puternice, dar este și locul în care este nevoie de decizii politice”. Deși a afirmat că înțelege rolul rețelelor sociale în a le oferi copiilor singuri o comunitate, exprimarea de sine nu trebuie să fie în puterea algoritmilor.
„Dimpotrivă, te poate face să devii limitat și lipsit de acțiune, pentru că totul se întâmplă atât de repede în acest mediu”, a adăugat el.
Ministrul pentru copii și familii, Kjersti Toppe, la o întâlnire cu părinții care militează pentru o reglementare online mai strictă pentru copii, a spus că măsura are, de asemenea, scopul de a-i ajuta pe aceștia în relația cu cei mici. „Este vorba și de a oferi părinților posibilitatea de a spune «Nu!». Știm că mulți chiar vor să spună «Nu!», dar simt că nu o pot face”. Ea a spus că guvernul caută metode de aplicare a unor astfel de restricții, care nu se interpun cu drepturile omului, cum ar fi cerința unui cont bancar.
Australia a anunțat, de asemenea, că are în vedere o interdicție pentru adolescenți și copii în ceea ce privește folosirea rețelelor sociale, spunând că va bloca accesul acestora pe astfel de platforme. Limita de vârstă nu a fost încă decisă, dar este probabil să fie stabilită undeva între 14 și 16 ani. Franța încearcă interzicerea telefoanelor mobile în școli pentru elevii de până la 15 ani. Dacă reușește, această restricție ar putea fi introdusă la nivel național din luna ianuarie.
Poliția Capitalei efectuează percheziții de amploare în București și în județele învecinate