Doi medici de la o clinică privată din Ilfov, cercetați de Poliție

Un bărbat diagnosticat cu schizofrenie a primit un aviz medical care atesta că este apt din punct de vedere psihologic

Doi medici de la o clinică privată din Ilfov sunt investigați de polițiști, după ce au afirmat că un bărbat diagnosticat cu schizofrenie este apt să conducă. Deși nu a reușit să obțină permisul de conducere, el s-a urcat totuși la volan. În cele din urmă, a fost prins de agenții de la Poliția Rutieră și a fost internat într-un spital de psihiatrie, potrivit ziare.com.

În septembrie 2023, bărbatul diagnosticat cu schizofrenie a primit un aviz medical care atesta că este apt din punct de vedere psihologic.

Ulterior, el ar fi început să urmeze cursurile unei școli de șoferi, care acum este sub investigația autorităților. Bărbatul nu a reușit să treacă examenele necesare pentru obținerea permisului de conducere, așa că, spun surse judiciare, a achiziționat de pe internet, pentru suma de o mie de euro, ceea ce credea că sunt permise valide. Poliția a solicitat o expertiză medico-legală, iar experții au concluzionat că bărbatul nu are discernământ, motiv pentru care a fost internat împotriva voinței sale. Investigația a condus la doi medici de la o clinică privată.

Administratorii instituției le-au explicat anchetatorilor cum s-a prezentat bărbatul de 50 de ani la consultație.

„A dat o declarație pe proprie răspundere că nu e înscris la un medic de familie și că totodată nu e în evidență cu boli cronice sau neuropsihice. A semnat această declarație, noi nu aveam de unde să știm adevărul”, a declarat, pentru sursa citată, Dumitru Chitic, administrator şi asociat al clinicii. „Dacă el știe să numere, dacă își știe numele, în ce zi este îl întrebi ce profesie ai, îți dai seama dacă se irită dacă nu se irită, dacă e coerent, intră într-o inhibiție, sunt elemente care îți arată clar că, la momentul respectiv, el e responsabil. Doctorul nostru care l-a consultat e unul dintre cei mai buni psihiatri de consult”, a spus și doctorul Ştefan Ionescu, asociat şi administrator al clinicii.

Pentru a-l împiedica pe bărbat să mai conducă vreodată, oamenii legii au o singură soluție.

„Există o lege a sănătății mintale, care permite polițiștilor care constată că o persoană fără discernământ săvârșește o faptă de natură penală să se deplaseze cu ea la cel mai apropiat centru de sănătate mintală, unde se poate face o nouă evaluare și să-l interneze în mod nevoluntar”, spune avocatul Adrian Cuculis. Unul dintre medici implicați în acest caz a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, iar celălalt este cercetat în libertate.

ANM a emis prognoza meteo pentru luna noiembrie