Ludovic Orban se străduiește din răsputeri să recupereze timpul pierdut. Săptămâna trecută primul ministru al țării a semnat, pentru prima oară în viață, în format digital, un contract, cel de finanțare pentru Sistemul integrat al deșeurilor din județul Galați. Și i-a plăcut atât de mult încât l-a luat valul și a anunțat digitalizarea României. Șeful Guvernului a avut și luni la o intervenție în sistem de videoconferință în cadrul dezbaterii „Smart cities days” și a remarcat că pe masă nu are nicio foaie de hârtie.
„Ceea ce vedeți aici este viitoarea sală de ședință a Guvernului. Aștept numai să digitalizăm tot circuitul hârtiilor, astfel încât la ședința de Guvern să nu mai avem hârtii pe masă, ci să avem doar actele normative, fiecare pe tabletă sau online, astfel încât să desființăm complet hârtiile în procedurile de adoptare a actelor normative guvernamentale”, a reacționat Orban.
Pare că premierul a înțeles o dată în plus că administrația, fie ea centrală sau locală, are nevoie de o schimbare rapidă în această direcție, în sensul digitalizării și introducerii de soluții inteligente, de sisteme de administrare care să determine cu adevărat un acces ușor la orice drept, la orice facilitate, la orice serviciu.
„Din păcate, aplicațiile pe care le avem pe marile sisteme: sistemul de sănătate, sistemul de pensii, muncă și protecție socială, marile aplicații pe care le avem pe ordine publică, pe finanțe, de fapt mai mult nu avem decât să avem aplicații, sunt foarte obosite, îmbătrânite, nu funcționează, nu sunt interoperabile, nu pot fi accesate, de exemplu, de reprezentanții administrațiilor locale.
Dacă ne vom digitaliza, ne vom dezvolta. Dacă nu ne vom digitaliza sau ne vom digitaliza mai încet decât ne cere ritmul actual, vom crea obstacole și chiar un handicap în dezvoltare. Digitalizarea reprezintă un obiectiv fundamental pentru Guvernul pe care îl conduc. Am făcut pași foarte rapizi în perioada epidemiei, aproape toate serviciile și produsele care au fost livrate în perioada epidemiei, de la certificatul pentru situații de urgență, până la acordarea șomajului tehnic sau a indemnizațiilor de sprijin, programul IMM Invest.
De asemenea, programul de informare a cetățenilor derulat prin mass-media, toate s-au derulat online prin aplicații care au presupus transmiterea solicitărilor prin intermediul internetului, fără deplasare fizică și care au accelerat procedurile. Obiectivul nostru este foarte clar, să creștem calitatea serviciilor care sunt furnizate către cetățeni, către companii, către organizații neguvernamentale”, a adăugat Orban. Șeful executivului a punctat cu acest prilej faptul că România ar urma să aibă o alocare de peste 6 miliarde de euro (fonduri europene), în exercițiul financiar multianual 2021-2027 pentru cercetare, dezvoltare, inovare.
Citește și: Pandemia și distanțarea socială aproape că ne-au adus în secolul XXI