Tradiții și superstiții de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Nu este indicat să ne implicăm într-o activitate sau proiect care impune efort fizic, o muncă fizică îngreunată

Sf Dimitrie
Sf Dimitrie sursa foto wikipedia

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, sau Sfântul Dumitru așa cum este denumit în popor, este sărbătorit în calendarul bisericesc, atât de ortodocși, cât și de catolici, astăzi, pe data de 26 octombrie. Este una dintre cele mai însemnate sărbători ale toamnei, după hramul Sfintei Parascheva, iar ziua este marcată de tradiții și superstiții pe care oamenii le respectă în fiecare zonă a țării, potrivit digi24.ro.

În tradiţia populară, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir este patronul păstorilor şi vestitorul iernii

Conform superstițiilor pastorale, ziua de Sfântul Dumitru reprezintă și începutul iernii. Sfântul Dimitrie desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Marele Mucenic este prăznuit ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari. De Sfântul Dimitrie cel nou (Basarabov), în București, se organizează unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară. Anul acesta, pelerinajul de la Patriarhia Română din București este organizat în perioada 20-28 octombrie. Aici sunt evenimente și slujbe religioase speciale în fiecare zi. Credincioșii pot merge la Catedrala Patriarhală, pentru a se închina la moaștele Sfântului Dimitrie (Basarabov), dar și la moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie și ale Sfântului Dreptului Lazăr, aduse din Cipru. Moaștele sunt depuse pentru închinare în Baldachinul Sfinților de pe Colina Patriarhiei.

Sărbătoarea de Sfântul Dumitru este prăznuită în fiecare an prin slujbe speciale în Capitală, dar și în mai multe biserici din România, care îi poartă hramul.

„Superstițiile țin de etnografie și folclor. Sunt tradiții locale, legi ale pământului le numim noi, dar pe care oamenii le-au dezvoltat din iubire, bucurie și credință, și pe care le-au respectat de-a lungul timpului din dorința de a-l cinsti pe Sfânt. E bine să cinstim Sfântul și să învățăm fiecare dintre noi din modelul de viețuire al Lui. În general, astăzi, dar și la marile sărbători din biserică, nu este indicat să ne implicăm într-o activitate sau proiect care impune efort fizic, o muncă fizică îngreunată. Este o zi în care avem nevoie de reculegere, de odihnă. Este bine astăzi să mergem la biserică, să aprindem o lumânare, să dăm de pomană alimente oamenilor nevoiași, în amintirea celor care nu mai sunt printre noi, ba chiar să mergem la mormintele acestora, dacă este posibil”, a transmis Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

O tradiție rurală este ca, în ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, să se aprindă focuri peste care să sară copii, pentru a fi sănătoşi tot anul.

Focul, numit și „Focul lui Sumedru”, are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii, potrivit superstițiilor. După ce focul este stins, oamenii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca pământul să primească putere de a rodi. O tradiție rurală este ca, în ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, să se aprindă focuri peste care să sară copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul, numit și „Focul lui Sumedru”, are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii, potrivit superstițiilor. După ce focul este stins, oamenii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca pământul să primească putere de a rodi.

România trece în noaptea de sâmbătă la ora de iarnă