Meteorologii au anunțat cum va fi vremea de Crăciun 

Șansele sunt minime să ningă în zonele din sudul și sud-estul țării.

Iarna
Iarna Sursa foto: pixabay

Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis în această toamnă o prognoză privind fenomenele meteo aşteptate până la finalul anului. Perioada cuprinsă în intervalul 4 decembrie 2024 – 1 ianuarie 2025 se caracterizează prin variaţii semnificative de temperatură şi precipitaţii, potrivit ziare.com.

Estimările emise de meteorologi pentru cele patru săptămâni sunt realizate de ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu.

Astfel, în săptămâna 18 – 24 decembrie, care include şi Ajunul Crăciunului, vremea va fi una specifică de iarnă. Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile. În intervalul cuprins între Crăciun şi Revelion, 25 – 31 decembrie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile intracarpatice. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, transmite ANM.

România va avea o iarnă atipic de caldă, iar zăpezile vor lipsi în majoritatea țării.

Totuși, sunt zone care vor avea parte de ninsoare de Crăciun și Revelion. Unele prognoze indică faptul că iarna 2024-2025 va fi caracterizată de temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru acest sezon, ceea ce va duce la o absență aproape completă a ninsorilor. Această tendință de iarnă mai caldă, fără geruri intense și zăpadă de durată, constituie o diferență semnificativă față de iernile tipice din România, fiind considerată de meteorologi drept un fenomen atipic.

Potrivit Accuweather, va ninge și se va depune zăpadă doar în zonele montane.

În Brașov se va instala acea atmosferă clasică de iarnă. Prognoza din acest moment pentru orașul de sub Tâmpa anunță ninsori pe 24, 25 și 26 decembrie. Temperaturile vor fi foarte scăzute – 1 grad ziua și -8 grade noaptea, fiind șanse să se depună strat de omăt. De asemenea, sunt șanse mari să aibă parte de un Crăciun alb și locuitorii din Moldova și Banat. În Iași, prognoza anunță vreme rece în preajma sărbătorilor, cu maxime negative și ninsori în datele de 22 și 23 decembrie. În vestul țării termometrele ar putea să fie pe plus. Însă ar putea fi ninsori slabe în perioada Crăciunului.

Vor cădea precipitații acolo, conform Accuweather, pe 23, 24, 25 și 26 decembrie.

Șansele sunt minime să ningă în zonele din sudul și sud-estul țării.

Potrivit meteorologilor, la București va fi soare de Crăciun, cu temperaturi scăzute, de 1 grad pe timpul zilei și -7 grade noaptea. Vremea va fi asemănătoare și la malul mării.

Șofer de ambulanţă privată din Arad, depistat sub influența alcoolului