O nouă înșelătorie digitală cu coduri QR

Escrocii folosesc coduri QR false pentru a-i duce pe utilizatori pe pagini web frauduloase.

Cod QR
Cod QR sursa foto Wikipedia

Băncile și autoritățile de reglementare atrag atenția că escrocheria cu coduri QR păcălește tot mai mulți clienți să își dezvăluie datele financiare. Dificultatea de a evalua dacă un cod QR este sigur sau nu face ca riscurile să fie și mai mari, potrivit stiripesurse.ro.

Codurile QR au devenit o alternativă populară la cărțile de vizită tradiționale din hârtie, datorită ușurinței lor de utilizare.

Tot ce trebuie să faceți este să aveți un dispozitiv mobil, cum ar fi un telefon sau o tabletă, să scanați codul QR, iar apoi veți primi o notificare cu linkul către pagina dorită. Aceasta poate fi o pagină pentru efectuarea unei plăți sau pentru accesarea unor informații care, în mod normal, ar fi mai greu de obținut. Datorită ușurinței de utilizare și a popularității lor, codurile QR au devenit o țintă pentru infractori. În diverse țări, este frecvent întâlnit cazul în care peste codurile QR destinate plății parcărilor sunt aplicate alte coduri QR. Odată ce utilizatorul le scanează, acesta este redirecționat către site-uri care nu au nicio legătură cu scopul inițial, cum ar fi plata parcării, expunându-și astfel datele personale și financiare.

Escrocii folosesc coduri QR false pentru a induce în eroare utilizatorii și a-i duce pe pagini web frauduloase.

Această metodă de înșelăciune este cunoscută sub numele de quishing (sau QR phishing), reprezentând o formă de phishing care utilizează coduri QR. Verificați înainte de a scana, dacă nu acoperă un alt cod QR. Alegeți cu foarte mare grijă aplicația de deschidere a codurilor QR pe care o folosiți. După scanare, priviţi adresa URL pentru a verifica dacă este legitimă.

Poate fi mai bine să evitaţi introducerea datelor dumneavoastră de conectare sau informaţiilor personale pe un site pe care aţi ajuns printr-un cod QR.

Dacă ceva nu pare în regulă, deschideţi un browser şi introduceţi singur adresa URL. Nu distribuiţi coduri QR care conţin informaţii sensibile, cum ar fi cele folosite pentru accesarea aplicaţiilor sau cele incluse în documente şi certificate de sănătate. Ţineţi-vă aplicaţiile actualizate la zi şi utilizaţi un software de securitate.

Garanția produselor cumpărate în perioadele de Black Friday