Recomandări pentru prevenirea fraudelor online de Black Friday

Sfaturile sunt oferite de către Poliţia Română, DNSC şi Asociaţia Română a Băncilor

Black Friday
Black Friday sursa foto pixabay

Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) avertizează, prin intermediul proiectului naţional de prevenire a criminalităţii informatice şi educaţie digitală sigurantaonline.ro, că infractorii cibernetici pot profita de perioada Black Friday pentru a obţine venituri ilicite sau un volum mare de date sensibile, date personale şi financiare, potrivit g4media.ro.

Potrivit autorităţilor, atacatorii se folosesc mereu de context pentru a-şi perfecţiona metodele de atac

Perioada cu cel mai mare volum de cumpărături online constituie o oportunitate perfectă de a se deghiza în furnizori de diverse servicii sau companii, pentru a atrage în capcană cumpărătorii interesaţi de promoţii şi de reduceri de preţuri. ”În perioada Black Friday, a reducerilor consistente şi una dintre cele mai aglomerate din punct de vedere al tranzacţiilor online, infractorii cibernetici recurg la site-uri false, site-uri clonă, oferte prea bune pentru a fi adevărate şi diverse metode de inginerie socială, cu scopul de a induce în eroare cumpărătorii să îşi ofere date sensibile, dar mai ales datele de card”, au transmis autorităţile. Acestea detaiază metode comune de fraudă şi sfaturi pentru a le preveni: site-uri false de comerţ online, phishing prin mesaje sau emailuri false, produse contrafăcute, fraude promovate prin anunţuri pe reţelele sociale, metode de plată nesigure.

Păstraţi confidenţiale datele cardului şi parolele de acces la conturile bancare

Să nu furnizaţi datele de pe cardul bancar în nicio situaţie: numărul, data de expirare şi codul de securitate de pe spatele cardului format din trei cifre. Aceste date se folosesc doar de către utilizator pentru plata online pe site-uri securizate şi nu atunci când sunteţi conectat la o reţea Wi-Fi publică, ci trebuie să fie securizată. În plus, pentru a evita fraudele, înainte de a face vreo plată se pot verifica prin intermediul unor soluţii gratis, cum sunt https://scamadviser.com/ sau https://virustotal.com/, site-urile de unde se face achiziţia, sursele mesajelor de promovare sau alte informaţii primite.

Tineri reținuți pentru vânzarea de droguri minorilor