Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) insistă pe lângă autoritățile competente pentru redeschiderea Spitalului Colentina pentru pacienții cronici. Edilul șef al Capitalei acuza Direcția de Sănătate Publică de faptul că blochează deschiderea Spitalului Clinic Colentina deși nu există nicio motivație legală, logică și umană pentru a menține închisă această unitate medicală.
Considerăm că, în acest moment, sunt îndeplinite toate condițiile pentru redeschiderea Spitalului Clinic Colentina unei activități normale, lucru cerut insistent, pe o singură voce, de miile de pacienți cronici care nu au acces la tratament și de întreg personalul medical din spital. Alături de ei, Primăria Capitalei și ASSMB cer autorităților competente o decizie rapidă: Redeschideţi Spitalul Clinic Colentina! Nu vă jucaţi cu vieţile pacienţilor! Aşteptăm cu încredere ca noul termen stabilit de conducerea Ministerului Sănătăţii să fie respectat de DSP Bucureşti, iar avizul de funcţionare al Spitalului Clinic Colentina să fie eliberat în cursul zilei de joi, 25 iunie!”, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului București (PMB).
Primăria Capitalei a alocat din bugetul local sume importante pentru a asigura buna funcţionare a unităţii şi protecţia pacienţilor şi a personalului medical pe toată perioada în care Spitalul Colentina este spital suport COVID. 1.270.610 lei a fost investiți în achiziționarea de echipamente de protecţie, iar 1.034.560 de lei au mers către acoperirea costurilor de cazare în regim hotelier şi masă (catering) pentru sutele de medici şi asistenţi medicali care, pentru a-şi proteja familiile de COVID-19, nu au putut merge acasă pe perioada ultimelor luni.
Sumele menționate mai sus se adaugă bugetului de 1.500.000 de lei, alocat direct Spitalului Clinic Colentina, din care au fost acoperite alte cheltuieli legate de asigurarea materialelor de protecţie şi a hranei pacienţilor, menţionează PMB. Reamintim că în data de 15 iunie a fost depusă o solicitare de către conducerea Spitalului Clinic Colentina la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii (MS), în vederea obţinerii avizului de funcţionare.
„Până acum, în ciuda tuturor insistenţelor noastre, a petiţiei lansate public de personalul medical din spital şi de asociaţiile de pacienţi cronici din toată ţara, nu există încă niciun răspuns din partea DSP Bucureşti, în afara unor unei vizite de evaluare la spital, în data de 16 iunie şi a unui control inopinat, „executat” duminică, 21 iunie, la ceas de noapte”, afirmă reprezentanți ai PMB.
Marți, la sediul Ministerului Sănătăţii (MS) a avut loc o întâlnire în cadrul căreia conducerile ASSMB şi Spitalului Colentina au prezentat, încă o dată, toate argumentele în favoarea redeschiderii porţilor spitalului pentru zecile de mii de pacienţi cronici, care nu mai pot beneficia de tratament după desemnarea acestei unităţi sanitare, de către MS, drept spital suport COVID, la începutul lunii aprilie.
De asemenea, PMB solicită Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), instituţia care se ocupă de acreditarea unităţilor sanitare din România, să se alăture demersului de reluare a activităţii normale a Spitalului Clinic Colentina. În prezent, la Spitalul Clinic Colentina sunt internaţi 88 de pacienţi COVID-19, iar în total, de la începutul perioadei de pandemie, aici au fost internate mai puţin de 600 de persoane.
După apariţia noilor reglementări, care permit externarea pacienţilor asimptomatici după 10 zile de la internare, numărul pacienţilor COVID-19 din spital va coborî sub 100 de persoane, conform estimărilor. În 2019, Spitalul Clinic Colentina a asigurat servicii medicale pentru 30.108 pacienţi, spitalizare continuă, 61.473 pacienţi, spitalizare de zi, iar în ambulatoriul de specialitate au fost acordate 113.894 consultaţii, mai arată comunicatul PMB.
Citește și: Firea anunță digitalizarea a 19 spitale. Primul pe listă: Spitalul Clinic Colentina