Al doilea on în Guvernul Orban, Raluca Turcan, insistă să intervină DNA-ul în cazul în care există suspiciuni de ilegalitate la achiziția de materiale sanitare în perioada crizei. „Cine a profitat furând merită să zacă în pușcărie”, spune viceprim-ministra. Cei vizați de criticile opoziției sunt chiar colegii doamnei Turcan, asociații lor, sau prieteni de partid.
„Dacă sunt lucruri ilegale, atunci trebuie să intervină DNA. Cine a profitat financiar în perioadă de criză, furând şi făcând lucruri ilegale, merită să zacă în puşcărie. Asta este opinia mea extrem de fermă. La mine nu va exista toleranţă pentru aşa ceva. Dacă există „tunuri”, atunci Parchetul să-şi facă datoria, să intervină şi să verifice dacă există aspecte de ilegalitate”, a spus Turcan.
Însă, prinvice-premierul ține să precizeze că la limita legalității s-au derulat lucrurile la nivel global, nu doar în România. Sigur, greaua moștenire a contribuit din plin la suspiciunile ce planează acum asupra guvernanților, sau a oamenilor apropiați lor.
„Procedura prin care am trecut pentru a pune la dispoziţia oamenilor şi profesioniştilor medicamente şi echipamente necesare în perioadă de criză a fost una extrem de dificilă, pentru că noi am preluat ţara fără niciun fel de stoc asigurat şi la momentul apariţiei crizei s-a derulat, a apărut o competiţie atât de acerbă internaţională, încât ţări cu relaţii bilaterale extrem de vechi au ajuns să-şi fure furnizorii una alteia.
Am făcut eforturi uriaşe şi diplomatice pentru a asigura materialul necesar şi, evident, pentru a asigura materialul necesar am apelat la toate formele de achiziţie legale cu putinţă, tocmai pentru a răspunde de urgenţă unei situaţii de criză”, a explicat Raluca Turcan.
Reamintim că marți, Direcția Națională Anticorupție a anunțat începerea acțiunii penale, sub măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 zile, pe numele directorului Unifarm, Adrian Ionel, pentru mai multe fapte de corupție între care luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
„În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale)”, se arată într-un comunicat al DNA.
În ordonanța de începere a acțiunii penale, DNA arată că Adrian Ionel ar fi fost încheiat un contract cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.
Mai mult, DNA arată că cele un milion de măști livrate și receționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA, în urma contractului, nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.
Pe lângă acuzațiile amintite, anchetatorii mai urmăresc și modul în care Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA. Conform surselor judiciare, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispoziţiilor legale, în calitate de membru şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Unifarm SA, Ionel Eugen Adrian ar fi votat, la şedinţa din aceeaşi dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.
Citește și: Ionel Adrian, suspendat, Ionuț Ionescu este noul șef la Unifarm