Festivalul de datini şi obiceiuri „Florile Dalbe”, eveniment organizat anual la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București, cu scopul de a prezenta tradiţiile de Crăciun şi Anul Nou va avea loc în zilele de 14 şi 15 decembrie, potrivit stiripesurse.ro.
„Veţi avea ocazia să admiraţi grupurile de colindători care vor merge pe aleile muzeului într-o paradă care va pleca de la intrarea din Şos. Kiseleff nr. 28”, a transmis instituţia muzeală.
În cele două zile ale evenimentului va avea loc şi un târg al meşterilor populari cu obiecte realizate de aceştia, produse gustoase şi aromate din gastronomia tradiţională, precum şi produse bio. „Puteţi degusta dulceţuri şi şerbet, turtă dulce şi colaci, miere şi cozonaci”, a precizat sursa citată. Târgul va fi deschis între orele 9,00 şi 17,00, iar accesul se face prin achiziţionarea biletului de intrare în muzeu.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este denumirea atribuită prin Hotărârea Guvernului României nr. 742/2003, art. 18 lit. instituției ce purta numele de Muzeul Satului, o creație a folcloristului și sociologului Dimitrie Gusti. Muzeul a fost inaugurat la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea al României, iar pentru public, pe 17 mai 1936,[2] fiind în prezent una dintre cele mai mari atracții turistice ale Bucureștiului.
Motivația amenajării muzeului a fost importanța satului în cultura României, o țară în care, chiar și la începutul secolului al XX-lea, mult după Revoluția Industrială, cea mai mare parte a populației trăia la țară.
Planurile de amplasament au fost executate de scriitorul, dramaturgul, regizorul și scenograful Victor Ion Popa, iar fondurile financiare necesare au fost puse la dispoziție de Fundația Culturală Regală.Pentru a construi Muzeul Satului pe care Dimitrie Gusti obișnuia să îl numească „sunetul trist al clopotelor istoriei României”, casele au fost dezasamblate, bucată cu bucată, transportate cu trenul, căruța sau cu barca până la București unde au fost asamblate la loc pe suprafața muzeului de astăzi aflată pe malul lacului Herăstrău.
Cea mai veche casă este construită în secolul al XVII-lea, iar cea mai recentă aparține secolului al XX-lea. Casele din regiunile de deal și din regiunile de munte sunt deosebite de cele din zona de câmpie prin fundația înaltă, cele de la șes fiind majoritatea cu fundații joase, cele provenite din zonele unde invadau dușmanii des fiind jumătate îngropate în pământ.